använd ej" /> Överfakturerade med miljonbelopp - Entreprenadaktuellt

Överfakturerade med miljonbelopp

Schaktbolaget T-schakt, det största entreprenadbolagen i Örebro, har överfakturerat Örebro kommun för utförda markarbeten. 

 

Örebro kommun var ovetandes om fusket innan granskningen.Foto: Mostphotos


Bara under förra året har schaktbolaget överfakturerat Örebro kommun motsvarande 300 000 kronor. Det visar en granskning från Sveriges Radio, P4 Örebro, som gått igenom över tusen av bolagets fakturor, avseende grävmaskiner med förare, som kommunen fått betala.

– Ja det är ju väldigt pinsamt om det är så. Det är mycket pengar, men självklart ska vi rätta till det, säger Mikael Arman, vd på T-schakt, till P4 Örebro.

Pågått i flera år

Granskningen visar att var tionde faktura är felaktig och att bolaget uppgett att två av deras bandgrävarmaskiner väger mer än vad de egentligen gör. Ju mer maskinerna väger desto högre kostnad. Kommunen har därmed fått betala hundra kronor mer i timmen mot vad de egentligen skulle betala. Sammanlagt kan överfaktureringen handla om ett miljonbelopp eftersom fusket pågått under flera år. 

– Ja det är ju en förarglig situation. Men jag har förhoppningarna om att vi kan lösa det på något sätt, säger Mikael som också säger att man självklart ska betala tillbaka pengarna.

Inte känt till

Enligt centerpartisten Anders Olsson, ordförande i tekniska nämnden, har Örebro kommun inte haft kännedom om överfaktureringen innan granskningen. 

– Det känns inte ett dugg bra. I synnerhet inte i det ekonomiska läget vi är i, i nuläget dessutom. Men det är bra att det kommer fram för det är då det ges möjlighet att göra någonting åt det. 

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 08 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste