Enkel miljöåtgärd att välja kranvatten

I Sverige är det sällan vi tänker på hur jobbigt livet hade varit utan kranvatten, eftersom vi är vana vid att ha tillgång dygnet runt. På den årliga Världsvattendagen vill man uppmana till en mer hållbar användning av dricksvatten. 

 

Enligt Svenskt Vatten kan man dricka 250 liter kranvatten för samma pris som en liter flaskvatten. 
Foto: Mostphotos


För miljarder människor i världen är det en daglig utmaning att få tillgång till rent vatten, något som vi i Sverige, med tillgång till dricksvatten direkt i kranen, lätt glömmer. Det skriver NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) som är ett regionalt VA-bolag, i ett pressmeddelande. NSVA är med på den årligt återkommande Världsvattendagen (22 mars) där man bland annat vill uppmuntra företag att agera hållbart kring sin vattenanvändning.  

Vill kranmärka företag

Ett sätt att agera hållbart kring vattenanvändningen är att exempelvis kranmärka sin verksamhet, enligt initiativet från branschorganisationen Svenskt Vatten. Det innebär att man som företag tar ställning mot att använda vatten förpackat på flaska på företaget och enbart använder sig av kranvatten. 

– Vi hoppas att hållbarhetsmärkningen Kranmärkt ska få NSVAs ägarkommuner, lokala organisationer, företag och event att välja kranvatten framför förpackat vatten. En organisation som kranmärkt sig under det senaste året är Lions Club International distrikt 101S (Sverige) och det hyllar vi, säger Jonas Håkansson, chef för avdelning Dricksvatten på NSVA.

Billigare och miljövänligare

Enligt NSVA har man som privatperson, organisation eller företag mycket att vinna på att välja kranvatten istället för förpackat vatten. Kranvatten är billigare per liter och ett bättre alternativ för miljön. 

NSVA uppmuntrar just nu verksamheter i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv och Åstorp att välja kranvatten framför förpackat vatten och därmed kvalificera sig för en Kranmärkning. 

Skillnaden i siffror

Enligt Svenskt Vatten säljs stora mängder flaskvatten i Sverige, 25 liter per person och år. Prismässigt kostar flaskvatten cirka 250 gånger mer än kranvatten. Det betyder att man kan dricka 250 liter kranvatten för samma pris som en liter flaskvatten. 

Enligt Svenskt Vatten är kranvatten bättre för miljön eftersom det alltid är lokalproducerat och distribueras i ledningar, vilket i sig är väldigt energisnålt. Dessutom kräver flaskvatten en miljöbelastande förpackning, som både kräver tillverkning och transporter med båt, flyg, bil eller tåg. Transporten av en liter förpackat vatten ger upphov till mer än tusen gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen.

 

Om Kranmärkt

  • Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning av verksamheter som endast använder sig av kranvatten. Det betyder att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från förpackat vatten.
  • Kranmärkt togs först fram lokalt av Göteborgs Stad Kretslopp och Vatten men lanserades i och med Världsvattendagen den 22 mars 2017 som en nationell hållbarhetsmärkning.
  • Du kan välja att kranmärka hela din verksamhet eller till exempel enskilda konferenser och event som din organisation anordnar.
  • Kranmärkningen är ingen licens. Svenskt vatten och NSVA kommer inte att granska kranmärkta aktörer, byggnader eller event. Det handlar istället om att uppmuntra fler att vilja ta ställning för vårt kranvatten och agera hållbart och miljövänligt.

    Källa: NSVA

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 11 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste