”En hjälp att leverera mer hållbara ytor”

18 år efter senaste utgåvan lanserar nu Svensk Markbetong en ny handbok för markstensbeläggningar, uppdaterad med nya  moderna arbetsmetoder. 

 – Det handlar om hållbarhet. Markbetong har många fördelar jämfört med andra material. Den har lång teknisk livslängd eftersom den är temperaturoberoende, står emot vridningar och tål mekaniskt slitage, säger Anders Junghage, en av bokens fyra författare.

Rättesnöre och kurslitteratur

Den tidigare utgåvan har enligt företaget fungerat som branschens rättesnöre för konstruktion av en markstensyta men även tjänat som kurslitteratur för landskapsarkitekter. Men en bransch i förändring krävde en aktualisering av boken som nu fått 80 procent av sitt innehåll omskrivet. Ett arbete som påbörjades våren 2016 när aktörerna i det tekniska branschsamarbetet Svensk Markbetong drog igång igen efter ett par års stiltje. 

Den nya handboken ”Beläggning med plattor och marksten av betong, projektanvisningar och rekommendationer” är nu uppdaterad med moderna arbetsmetoder. Ett exempel är konstruktioner med bundet bärlager, som introducerats för att minimera spårdjupsutveckling. Dess innehåll är även uppdaterat efter de nya krav som ställs i AMA-anläggning 20. 

Digitalt hjälpmedel

I samband med att handboken nu lanseras släpps även ett digitalt verktyg för att trafikklassa och dimensionera överbyggnaden för kommunala gator och industriytor. Ett verktyg som ska göra det enkelt att själv göra alla beräkningar. 

​​– Det här verktyget kommer spara mycket tid och pengar, samtidigt som det hjälper branschen att leverera mer hållbara ytor i slutändan, säger Erik Simonsen, utvecklingsledare på Cementa, och en av personerna bakom Svensk Markbetong.

Arbetet med handboken har aktörerna i Svensk Markbetong utfört, där återfinns Benders, Cementa, Starka och S:t Eriks i Vinnovas forskningsprojekt ”Klimatsäkra städer”. Handboken kan läsas digitalt eller beställa gratis på svenskmarkbetong.se

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 15 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste