Åtta av tio stöder kärnbränsleförvaret

Det finns ett starkt stöd för Svensk Kärnbränsle­hanterings (SKB) planerade slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Det visar en opinionsundersökning gjord av Novus i Östhammars kommun. 

 

Genomskärning av kärnbränsleförvaret med tunnlar i sydlig riktning.
 Fotomontage: Lasse Modin


Entreprenadaktuellt har tidigare (EA nr2) skrivit om projekteringen för det planerade kärnbränsleförvaret samt utbyggnaden av slutförvar av kortlivat radioaktivt avfall i Forsmark. Ett uppdrag som SKB gett Sweco att slutföra.

När Novus på uppdrag av SKB i år mätte opinionen för Sveriges framtida hantering av kärnbränsle svarade 82 procent av de tillfrågade i Östhammars kommun att de är för planerna att bygga ett slutförvar i Forsmark. I Oskarshamns kommun svarade 80 procent ja till den inkapslingsanläggning som planeras att byggas i Oskarshamn.  

– Vår generation kommer att ta hand om Sveriges kärnavfall och efter fyrtio års forskning återstår att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle och tillhörande anläggningar. Vi är redo att genomföra de stora investeringarna det innebär när tillstånden är beviljade och den här opinionsundersökningen ger oss kvitto på att vårt öppna arbetssätt skapar förtroende för vårt viktiga uppdrag, säger Johan Dasht, vd för SKB. Foto: Curt-Robert Lindqvist


– Det har länge funnits ett starkt stöd för slutförvaret och nu är det fler än någonsin som säger ja till planerna. SKB har alltid framhållit vikten av att det måste finns ett brett stöd lokalt för ett slutförvar och undersökningen visar ju att så verkligen är fallet, säger SKB:s vd Johan Dasht, i ett pressmeddelande. 

I nuläget ligger ansökningarna om tillstånd hos regeringen för fortsatt hantering. Kommunfullmäktige i Oskarshamn har givit sitt ja till inkapslingsanläggningen men besked väntas på från Östhammars kommun i frågan om slutförvaret.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 20 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste