Gör förkläden till Stockholms sjukvård

När nyheten kom att covid-19 börjat sprida sig till Stockholms äldreboenden bestämde sig Norconsults Anders Tomas att hjälpa till. Nu arbetar han som volontär med att producera skyddsförkläden.

 

När Anders Tomas hörde talas om att initiativet Förklädesfabriken behövde volontärer, nappade han direkt. Foto: Förklädesfabriken


Normalt sätt jobbar Anders Tomas som VA-projektör på Norconsult i Stockholm, och under våren har han varit föräldraledig. Men när han hörde talas om att Förklädesfabriken i Farsta behövde volontärer för att tillverka skyddsutrustning till vården, nappade han direkt.

– Det känns viktigt och självklart att hjälpa till med det man kan. Vi är allt från ingenjörer, designers, studenter, författare och restaurangarbetare som vill göra skillnad – och responsen på det vi gör har varit överväldigande, säger Andres i ett pressmeddelande.

Förklädesfabriken är ett ideellt initiativ som drivs i samarbete med organisationerna Blivande, Stockholm Makerspace och andra gräsrotsinitiativ i Sverige och internationellt. På kort tid har initiativet startat upp produktion, logistik och distribuering av skyddsförkläden till sjukhus, vårdcentraler och äldreboenden. Anders ställer upp både som transportsamordnare och med tillverkning och distribution. Ett arbete som innebär många långa dagar.

– Jag jobbar oftast från klockan åtta på morgonen till cirka tolv på kvällen, och det kan även bli akuta inryckningar när vissa vårdboenden hör av sig. Annars delar vi upp arbetet i skift, berättar han.

1 000 volontärer

Sedan initiativet startades har över 1 000 volontärer gått med i Fabrikens volontärgrupp på Facebook och under förra veckan skickades tusentals skyddsförkläden ut till aktörer inom vården i södra Stockholm.

– Det finns andra sätt att hjälpa till än att tillverka förkläden. Vi har nyligen startat en swishinsamling där man kan bidra med en valfri summa och vi tar även emot overheadpapper till visirer, laserskärare, kontorsmaterial, stolar och bord samt mat och dryck åt volontärerna, säger Anders.

Entreprenadaktuellt

Artikeln publicerades söndag den 24 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste