Prisas för integrerad odling i stadsmiljö

Boodla – så heter stadsodlingsföretaget som vann Årets Spadtag 2020, ett pris som för första gången delas ut i syfte att uppmärksamma hållbar utveckling med hjälp av odling. 

 

– Vi är glatt överraskade över att få ta emot Årets Spadtag. Att bli uppmärksammade på det här viset betyder oerhört mycket eftersom det ger motivation och inspiration till att utveckla verksamheten. Det är någon som ser var vi gör, wow, säger Agnes Fischer som tillsammans med Sofie Nuyts grundade Boodla år 2012, i ett pressmeddelande. 

Förmedla kunskap

Boodla består i dag av arkitekten Agnes Fisher och agronomen Ernesto Diaz Salvador. Från juni till oktober förser de 15 familjer med grönsaksleverans en gång i veckan från frilandsodlingarna i området kring Botkyrka. Därutöver hjälper de även boende att utveckla trädgårdar, tar fram planer för trädgårdar i skolmiljöer och kombinerar odling med svenskundervisning för nyanlända. 

– Stadsodling är inte bara en fenomenal aktivitet för att göra livet i staden bättre. Det är också ett sätt att förmedla kunskap kring matförsörjning och hälsa samtidigt som man kan lära känna sina grannar och få nya vänner på köpet. Dubbel glädje med andra ord, säger Ernesto Diaz Salvador som är delansvarig för verksamheten på Boodla. 

Priset, som är instiftat av Rölunda gård tillsammans med trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar, var tänkt att delas ut under Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan. Men på grund av rådande omständigheter skedde prisutdelningen den 26 mars under en livesändning på Facebooksidan. 

Få med byggbranschen

Prissumman på 25 000 kronor planerar Agnes och Ernesto ska gå till fortbildning.

– Jorden är grunden i ett samhälle. Det är viktigt att vi tar vara på den jord vi har och lär oss utnyttja den på ett smart och sunt sätt så att den kan ge mat till så många som möjligt. En dröm är att få med byggbranschen så att vi i ett tidigt skede kan planera för ekologiska och hållbara stadsodlingar när bostadsområden utvecklas, säger Agnes Fischer.

 

Juryns motivering

”Boodla kombinerar företagsamhet, odling och samhällsnytta i dess bästa form. Med jord i fokus sprider de kunskap om stadsodling på ett lustfyllt, engagerande och nyskapande sätt. De är förebilder både för etablerade aktörer och nybörjare vilket kan inspirera fler att verka för att utveckla urbana odlingar. I förlängningen leder det till ett mer hållbart liv för stadsbor och till en sundare planet.”

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 28 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste