Radiostyrd redskapsbärare öppnar nya möjligheter

Förra sommaren testade Falkenbergs kommun en fjärrstyrd redskapsbärare för första gången. Syftet var främst att röja sly och buskar på svårtillgängliga ställen som branta backar och kring dammar. Försöken föll väl ut och i år hoppas man kunna använda maskinen betydligt mer.

 

Mats Gerhardsson, vid spakarna, hoppas att det blir möjligt för Falkenbergs kommun att använda maskinen mycket mer i framtiden. På bilden finns också Marcus Alexandersson, Jerry Bengtsson och Daniel Alexandersson.Foto: Pär Andersson


AB G. Alexandersson i Falkenberg säljer sedan sju år tillbaka Energreens radiostyrda redskapsbärare. Tre modeller mellan 33 och 173 hästkrafter har funnits att välja mellan. Nyligen fick de även hem sitt första exemplar av den senaste modellen, RoboGreen Evo med 40 hästkrafter.

− Den största skillnaden med den nya modellen är snabbkopplingen som gör det väldigt smidigt att byta redskap. Den har också ett mer stängt system som gör det svårare för smuts att komma in i maskinen, säger Daniel Alexandersson, som tillsammans med sin bror Marcus äger AB G. Alexandersson.

Jerry Bengtsson och Mats Gerhardsson arbetar på skog- och kustenheten på Falkenbergs kommun och stod vid spakarna när kommunen hyrde in en radiostyrd redskapsbärare med klippaggregat förra sommaren.

− Med gräs som är upp mot 20-30 centimeter motsvarar den här maskinen tre, fyra man med röjsåg. Tidigare när vi har klippt runt dammar har vi kört med en lantbrukstraktor där hjulspåren förstör mycket. Den här maskinen kan jag köra över min egen fot och det känns inte för marktrycket är så lågt. Säkerheten är en stor fördel. Det är bara att skicka fram maskinen som får ta smällen medan man själv står skyddad, säger Jerry Bengtsson.
 

Snabbkopplingen för hydrauliken är en nyhet på RoboGreen Evo. En annan nyhet är den självrengörande reversibla fläkten som blåser rent kylaren. Foto: Pär Andersson

Flera redskap

Alla modeller levereras med ett klippaggregat för sly och buskar som standard. Aggregatet består av ett klipphuvud med 1,3 meters bredd med Y-slagor och klarar upp till fem centimeter grov sly. Det finns även en rad övriga redskap till maskinen, exempelvis stubbfräs, snöblad och skogsaggregat som klarar stammar på en decimeter. 

AB G. Alexandersson arbetar egentligen inte med att hyra ut sina maskiner, men kanske kan försöket med Falkenbergs kommun göra att den dörren öppnas mer i framtiden.

− Vi gjorde ett undantag för vår egen kommun, men nu har en annan kommun som också vill hyra maskinen hört av sig. Totalt under de sju åren med Energreen har vi sålt över 50 fjärrstyrda maskiner. Det tog något år innan det tog fart, men när insitutioner som Arlanda och Landvetters flygplats köpte maskinen fick vi en annan tyngd på referenserna. Då började den göra reklam för sig själv, säger Daniel Alexandersson. 

Gummilarver med högt mönster är ofta standard numera, berättar Daniel Alexandersson. 
– De klarar 99 procent av alla jobb, säger han. 
 Foto: Pär Andersson

Enkel att manövrera

− Att vi hyr maskinen beror på att det är ganska tungarbetat att få fram pengar till en sådan investering i en kommun. Men detta visar att det finns maskiner till det mesta. Det underlättar vårt arbete och blev en bra lösning, men helst hade vi ju velat ha en egen maskin. Det hade gett mer frihet, nu är vi bundna till de veckorna som vi hyr den, säger Mats Gerhardsson. 

− Förra året körde vi ungefär 50 timmar vid två, tre tillfällen. Det hade vi lätt kunnat dubbla, säger Jerry Bengtsson.

Hur är den att lära sig att manövrera?

− Det tar några dagar att lära sig, men man blir snabbt allt mer kaxig. Man lär sig hur den arbetar och vågar sig ganska snabbt ut i branta slänter vid dammar där man inte ens hade kunnat gå. Den är otroligt smidig, säger Mats.

Något som är svårt med den?

− Att släppa ifrån sig fjärrkontrollen, säger Jerry med ett leende.

− Eftersom vi kan köra på helt nya områden där vi inte har kunnat köra innan, kan det vara en fördel att vara två personer på plats. En kan gå före och plocka allt skräp som folk kastar överallt och kolla brunnslock, järnrör och annat som kan vara i vägen, fortsätter han.

− När man kör letar man givetvis upp ett ställe med bra överblick att stå på. Men tyvärr finns det invånare som tycker om att kasta skräp där det inte ska vara, så man får vara uppmärksam, säger Mats.

Säkert vägarbete

Falkenbergs kommun har i år fått uppdraget att sköta åtta nya dammar och där kommer den radiostyrda maskinen få mycket att göra. 

− Maskinen jämnar ut materialet på ett annat sätt än efter en röjsåg när det ligger kvar i fulla längder, säger Mats.

Framför aggregatet finns en skyddslucka som regleras hydrauliskt.

− Vi kan fälla ner skyddet om någon kommer gående eller om vi kör vid en gång- eller cykelväg och inte vill att maskinen ska slänga iväg materialet, säger Mats.

Klippnings- och röjningsarbete vid på- och avfarter vid större vägar är ett användningsområde som Daniel Alexandersson tror kommer att öka. 

− Vi har kunder som har köpt maskinen av bara den anledningen, att kunna klippa vid på- och avfarter utan att behöva hyra in en TMA-bil, säger han.

Jerry och Mats på Falkenbergs kommun tror på framtiden för den radiostyrda redskapsbäraren.

− Vi skulle kunna ha täckning för maskinen året runt, det finns hur många användningsområden som helst, säger Mats Gerhardsson.

 

RoboGreen Evo (Ny för 2020)

Maskintyp: Radiostyrd släntklippare/redskapsbärare

Tillverkare: Energreen

Motor: Yanmar, diesel, 40 hk 

Tank: 21 liter

Max lutning: 55 grader i alla riktningar

Maxavstånd fjärrstyrning: 150 m

Vikt: 1040 kg

Redskap: Klippaggregat, stubbfräs, snöslunga, snöblad, borste, pallgafflar, skopa, rotorklippare, kabelnedläggare

 

Pär Andersson
Frilans

Artikeln publicerades fredag den 29 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste