Säkrare arbetsmiljö med checklista

Coronaviruset väcker många frågor på arbetsplatser och arbetsgivare ställs inför nya riskbedömningar. En ny digital checklista har nu tagits fram av Prevent för att stötta företagen och säkra en god arbetsmiljö.

 

Enligt Malin Strömberg, projektledare på Prevent, ska den nya checklistan vara ett stöd i arbetsmiljöarbetet. 
Foto: Prevent

– Checklistan ska vara ett stöd i arbetsmiljöarbetet och hjälpa företagen att fokusera på rätt saker. Många arbetsgivare är ovana vid att hantera smittrisker i arbetsmiljön så det här är en stor utmaning, säger Malin Strömberg, projektledare på Prevent, i ett pressmeddelande.

Frågor som hur coronaviruset påverkar arbetsmiljön och vilket ansvar arbetsgivaren har är bara några av många som många arbetsplatser nu ställs inför. Rekommendationer från myndigheterna uppdateras frekvent och företagen måste vara beredda att ändra sina riktlinjer och rutiner med kort varsel.

Ny kunskap

För att underlätta arbetet med att säkra en god arbetsmiljö och undvika smitta på arbetsplatsen har Prevent tagit fram en ny kostnadsfri checklista som kan användas på alla arbetsplatser.

– Arbetsgivare har alltid ett ansvar att bedöma och hantera risker på arbetsplatsen men det här är en helt ny situation som förändras hela tiden. Man behöver hålla sin personal frisk, stötta oroliga medarbetare och hantera ett ledarskap på distans. Det kommer ny kunskap hela tiden, så riskbedömningar och handlingsplaner behöver ses över och uppdateras löpande, säger Malin Strömberg.

Checklistan innehåller både frågor om smittrisker men även råd om hur arbetsgivare kan hantera frågor som kommunikation, distansarbete, kunskaper och oro bland medarbetarna.

Enligt Prevents vd Maria Schönefeld är det kunskap som organisationen gärna bjuder på för att hjälpa till och underlätta riskbedömningarna.

 

En ny digital checklista ska hjälpa företagen att säkra arbetsmiljön. Grafik: Prevent

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades söndag den 07 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste