Med passion för reservdelar

Olssons i Ellös är en stor aktör på reservdelsmarknaden för såväl lantbruks- som entreprenadmaskiner. E-handeln står för största delen av omsättningen och för fyra år sedan gjorde företaget en storsatsning på export inom Norden. 

 

Olle Olsson, till höger, är vd på Olssons i Ellös. Även Olles bröder jobbar, eller har jobbat, i verksamheten som grundades av deras pappa Carl-Hugo, till vänster, i slutet på 50-talet. Foto: Olssons i Ellös


Företagets historia började år 1957, då Carl-Hugo Olsson grundade ett entreprenadföretag som utförde grävjobb och byggde tomter och vägar. I mitten på 60-talet ändrade han inriktning och började importera begagnade traktorer från England, men när det i början på 70-talet kom en lag på godkända hytter, vilket försvårade försäljningen, övergick han till att importera reservdelar. 

– Där är vi fortfarande kvar i dag, även om vi då har tillfört fler och fler märken som vi säljer delar till och att vi i dag även säljer rätt mycket reservdelar till entreprenadmaskiner, säger Olle Olsson, Carl-Hugos son som i dag är vd för företaget. 

Familjeföretaget som är baserat på Orust har i dag 80 anställda. I lokalerna finns ett lager och en utlämningsdisk för varor, men största delen av omsättningen går via hemsidan. 

– Vi är framförallt en e-handlare, och drygt 70 procent av vår omsättning går direkt via hemsidan. Men man kan säga att hemsidan är involverad i all försäljning. 
 

Hos Olssons i Ellös, som är beläget på Orust på västkusten, ligger fokus och passionen på reservdelar till lantbruks- och entreprenadmaskiner. Framförallt är det till maskiner som är fem år eller äldre. Foto: Olssons i Ellös

”Vår passion”

Att företaget lyckats på reservdelsmarknaden tror Olle beror på att det är just reservdelarna som är hjärtat vi verksamheten. Han jämför med en stor maskinaktör eller återförsäljare vars egentliga fokus är att sälja hela maskinen, och som har en mindre avdelning för försäljning av reservdelar.  

– Att sälja reservdelar är våran kärna. Det är våran passion, att vara där och göra det. I många andra verksamheter är det någonting som man gör lite med vänster hand, och som man kanske inte brinner för på samma sätt. Det kan vara en förklaring.
 

E-handeln är viktig, och största delen av försäljningen sker via hemsidan. Foto: Olssons i Ellös

Främst till volvo

På lantbrukssidan säljer företaget reservdelar till många olika märken, men på entreprenadsidan är det främst volvodelar. 

– Det beror på att vi år 2009 tog vi över reservdelshållningen till Volvo BM-traktorn. På de här gamla maskinerna hade de ofta en samproduktion, så att samma motor satt i en traktor och i en hjullastare. På det viset började vi också sälja till gamla entreprenadmaskiner, säger Olle och fortsätter: 

– Det blev ett eget ben i verksamheten som har vuxit under de sista elva åren. Där är det stort fokus på Volvo, men vi har även delar till andra entreprenadmaskiner.

Olle berättar att det är just entreprenadsidan som växer snabbast, men att det är lite svårare att sälja delar till entreprenadmaskiner än till lantbruksmaskiner.

– De är mer komplexa och det krävs mer kunskap om serienummer och sådär vilket gör det lite svårare. 

Olle berättar att år 2016 gjorde företaget gjorde en stor satsning på export inom norden, och han ser goda möjligheter att fortsätta utöka exporten även till andra länder. Foto: Olssons i Ellös

Satsade i norden 

År 2016 gjorde företaget en större satsning på export inom Norden, och översatte hemsidan till danska, norska, finska och även engelska. Olle berättar att satsningen har fått ett bra utfall, och att det hittills är den danska exportmarknaden som gått bäst. 

– Vi är mycket mindre i Danmark än i Sverige, men vi ser också att vi växer mycket snabbt där och vi har fått ett väldigt bra mottagande. Det verkar finnas ett behov av våra delar så försäljningen ökar hela tiden, säger han och berättar att det är volvodelar, både till traktorer och entreprenadmaskiner, som man exporterar mest till Danmark.

Klarat sig bra

Företaget importerar delar från bland annat England, Belgien, Tyskland och Italien. Elektronik, som lampor och backkamerasystem, importeras mestadels från Kina. Trots att företaget både importerar och exporterar reservdelar har man hittills inte stött på några större problem på grund av coronaviruset covid-19. 

– Vi var lite på tå när det hela började i Kina, så då ökade vi våra säkerhetslager och vi fyllde på mer än vi brukar. I början på mars gick vi in och tredubblade lagren på våra storsäljare. 

Olle berättar även att leveranserna till företaget inte har stannat av särskilt mycket. 

– Det har hänt att vissa grejer kommit två, tre eller fyra veckor senare men det har vi klarat för att vi har bra säkerhetslager. Så än så länge har inte flödet, vare sig till oss eller från oss, varit speciellt hotat. Och efterfrågan finns ju, den är bättre än någonsin. 

Han säger att de även försäljningsmässigt har klarat sig väldigt bra. 

– Jag tror väl någonstans att en väl fungerande e-handel i en bransch som inte stänger ner, och det gör ju inte jordbruket, gör att det tuffar på. Det går jättebra, det är nästan så man skäms för att säga det nu. Men det är klart att många gillar att köpa varorna på distans, och finns då möjligheten att göra det så gynnar det såna som oss. 

Positiv framtidstro

Olle ser ljust på framtiden och på frågan om vad företagets framtidsplaner är svarar han att det finns planer på att utöka exporten, i första hand i Europa men det finns även tankar på Nordamerika. 

– Vi har fördelen att befinna oss i en bransch där eftermarknaden är bra, och vi säljer till fordon som ingen vill skrota. Ingen skrotar en gammal traktor eller entreprenadmaskin om de inte måste. Så på sätt ser jag en ganska trygg framtid. Vi har alla möjligheter att fortsätta öka både i Sverige och även på andra marknader.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 08 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste