Hon övningskör 65 tons pålkran

Josefine Malmberg jobbar för att få sitt körtillstånd. När hon är färdig blir hon Peabs första och en av få kvinnliga pålkransförare.

Josefine Malmberg är pålkransförare under utbildning hos Peab - här i jobb på ombyggnaden av Julas centrallager i Skara.             Foto: Peab

För att få ett körtillstånd för en pålkran behöver man ha totalt 3 600 timmars övning, både i och utanför pålkranen. Det brukar ta två till tre år. Den långa övningsperioden har att göra med säkerhet.

– Det är en komplicerad maskin att köra, därav att det tar tid att lära sig. Säkerheten kommer först, säger Andreas Berntsson, arbetschef på Peab.

– Det gäller att vara medveten om riskerna och förhålla sig till dem. Jag trivs med utmaningen och det är ett skönt gäng jag jobbar med, säger Josefine Malmberg. Hon är Peabs första kvinnliga pålkransförare och maskinen hon just nu övningskör är en 20 meter hög pålkran med en vikt på 65 ton. Under övningskörningen har hon alltid en handledare vid sin sida.

Josefina Malmbergs arbetsplats är detaljhandelskedjan Julas centrallager i Skara som byggs om. Ombyggnationen ska vara färdig i början på 2021.

 

Artikeln publicerades måndag den 15 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste