Mässarrangörerna ger sin syn på läget för branschen

Årets entreprenadmässor är framflyttade och både utställare och besökare får ge sig till tåls ytterligare en tid. Entreprenadaktuellt har frågat tre stora mässarrangörer hur de ser på rådande läge och hur de tänker om framtiden.

Entreprenad Live i Göteborg arrangeras 20-22 maj 2021 på Säve Depå. Entreprenad Live Skåne arrangeras 16-18 september 2021 på Ring Knutstorp. Foto: Entreprenad Live

Hans-Erik Kristensson

Hans-Erik Kristensson, projektledare, Entreprenad Live. 
Foto: Entreprenad Live

Projektledare

Entreprenad Live (20-22 maj 2021)

Vad är din bild av marknadsläget i entreprenadbranschen just nu?

− Hur försäljningen går borde egentligen leverantörerna svara på, men jag har fått känslan av att det går förhållandevis bra, men att många är osäkra på om de kan leverera produkter framöver. Maskinleverantörerna är oroliga för att få brist på maskiner. Läget är avvaktande. Du går ju kanske inte och köper en ny bil nu utan du väntar hellre till efter sommaren och ser hur allt ser ut då. På samma sätt finns det fortfarande ett intresse i entreprenadbranschen men många avvaktar läget. Samtidigt har jag förstått det som att maskinentreprenörerna har i princip fullt upp att göra. Grävmaskinister och andra maskinförare har ju social distansering sedan tidigare. Man brukar väl säga att 70 procent av omsättningen i entreprenadbranschen är statliga pengar och det stoppas inte när det går dåligt utan det satsas snarare ännu mer. Så min bild är att den sidan går i stort sett som vanligt men försäljningssidan är något avvaktande. 

Tror du att krisen kommer att få några effekter på branschen på lång sikt, om vi tänker några år framåt?

− Att krisen har en effekt på mänskligheten och människors beteende med e-handel, resande och mycket annat är jag helt övertygad om. Vad som eventuellt förändras på lång sikt med just entreprenadbranschen har jag svårt att säga något om faktiskt. 

Vad ser du mest fram emot med er nästa mässa?

− Jag ser mest fram emot att skapa en mötesplats som fungerar. Det är det man lever för. Att träffa alla leverantörer som man har pratat med under året och så vidare. Jag jobbar dygnet runt på plats under tre veckor i samband med en mässa och gör allt för att de dagarna ska fungera. Det är målet för hela året. Jag vill stå i entrén till mässan och känna att utställarna är laddade när de kommer. Under mässan vill jag se förväntansfulla besökare som har fått ut något av mässan när de går därifrån. De har hittat produkter som de inte visste fanns eller har fått provköra en maskin som de inte trodde man kunde köpa. Jag vill känna att besökarna ska tycka att det har varit värt varenda minut.■
 

Svenska Maskinmässan arrangeras i juni 2022 på Solvalla i Stockholm. Foto: Mikkel Örstedholm

Gabriel Börjesson

Gabriel Börjesson, mässansvarig, Svenska Maskinmässan.

Mässansvarig

Svenska Maskinmässan (juni 2022)

Vad är din bild av marknadsläget i entreprenadbranschen just nu? 

− Om jag hör med mina utställare och ser på branschen överlag märker jag att det på underhållssidan fortfarande är en del försäljning igång. Men om jag har förstått det hela rätt är det inte mycket försäljning av nya maskiner. Det är inte många som vågar ta steget att köpa nya maskiner i dagsläget. Precis som i resten av samhället är det många som avvaktar läget, men vi ser att många av våra besökare fortsatt är igång med sina projekt. 

Tror du att krisen kommer att få några effekter på branschen på lång sikt, om vi tänker några år framåt?

− Det är väldigt svårt att säga men det är klart att detta påverkar alla på något sätt. Det man kan hoppas för entreprenadbranschens del är att det inte kommer att slå i form av en jättelågkonjunktur utan tvärtom, att folk kör igång direkt och känner: ”Nu är det igång igen, nu släpper restriktionerna – nu kör vi”. Det är det vi får hoppas på.

Vad ser du mest fram emot med er nästa mässa?

– Med tanke på att det inte kommit några nya direktiv angående restriktionerna, att vi alltid ser till utställare och besökare i första hand och att vi inte vet hur det ser ut till hösten, så kände vi att vi var tvungna att skjuta på mässan till 2021 eller 2022. Vi kände att det redan ligger så många aktiviteter under 2021, så utifrån att det ska bli bästa möjliga förutsättningar för både besökare och utställare flyttar vi mässan till 2022 och juni, där den brukar ligga. Det känns tomt, givetvis, men med facit i hand känns det som rätt beslut att ta. Redan nu har företag som inte var bokade  till 2020 hört av sig och bokat in sig till 2022. Mässan 2022 ser ut att kunna bli slutsåld redan om några veckor. ■
 

MaskinExpo arrangeras 27-29 maj 2021 på STOXA utanför Stockholm. 
Foto: MaskinExpo

Carina Tegelberg

Carina Tegelberg, marknadschef, MaskinExpo. 
Foto: Ryno Quantz

Marknadschef

MaskinExpo (27-29 maj 2021)

Vad är din bild av marknadsläget i entreprenadbranschen just nu? 

− När jag pratar med folk i branschen får jag bilden av att det verkar som att många faktiskt har ganska bra med jobb just nu. Hur det i längden påverkar försäljningen och behovet av maskiner fram till våren 2021 kan vi ju bara spekulera i. När jag pratar med utställare verkar det som om de som har jobb i entreprenadbranschen verkar jobba ganska mycket. Jag har pratat mer med de som de facto kör maskinerna och där låter det förvånansvärt positivt. De har en hel del att göra och staten lägger resurser på stora arbeten som åtminstone ligger i pipeline. Jag tror att behovet av maskiner och maskinförare kommer att vara stort nästa år och det är det året som vi fokuserar på. 

Tror du att krisen kommer att få några effekter på branschen på lång sikt, om vi tänker några år framåt?

− Jag tror att det får stora effekter. Jag tror att det blir en förändring i marknaden. Vissa företag kommer att ha blivit starkare efter detta, men det kommer bli ett stort antal företag som inte överlever den här krisen. 

Vad ser du mest fram emot med er nästa mässa?

− Det jag hoppas få ut av mässan är att branschen kan göra någon typ av avstamp, hitta ett positivt läge att satsa ifrån. Eftersom vi är den största mässan är det en klassisk samlingspunkt och jag tror att många upplever det som positivt att kunna träffas på det vanliga stället och hitta nya kontakter och verkligen starta upp något nytt. ”Nu har vi gått igenom det här stålbadet – nu satsar vi framåt!” Nu jobbar man i allt det här gråa och många vill nog ha festen som vi kan erbjuda när allt detta är över. ■

Pär Andersson
Frilans

Artikeln publicerades torsdag den 18 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste