Vill stärka yrkesförberedande utbildning

Skarpa åtgärder för att stärka kopplingen mellan utbildningar och arbetsmarknadens efterfrågan föreslås i ny utredning. Förslagen välkomnas av Maskin­entre­pren­örerna. 

 

Maskinentreprenörerna ser positivt på de nya förslagen för att stärka yrkesföreberende utbildningar. 
Foto: maskinentreprenörerna


Den särskilde utredaren har tagit fram en utredning med rejäla förslag som kan stärka yrkesförberedande utbildningar menar Maskinentreprenörerna. 

– Yrkesförberedande utbildningar har egentligen varit i kris under närmare ett decennium utan att uppmärksammas tillräckligt. Trots att efterfrågan har ökat på yrkeskunnig personal, som till exempel maskinförare, har antalet sökande gått ned med närmare 50 procent de senaste tio åren, säger Jonas Thorstenson på Maskin­entre­pren­örerna. 

Enligt Maskin­entre­pren­örerna behövs det också göras en kraftsamling på yrkesförberedande utbildning efter år av minskade intag. 

– Tyvärr finns det allt för mycket förutfattade meningar om yrkesförberedande utbildningar. Därför krävs det en starkare dialog med ungdomar och föräldrar om vad en bra yrkesutbildning kan ge samtidigt som utvecklingen av själva utbildningarna stärks.

Långt till försörjning

Utredningen beskriver en negativ utveckling där tiden från utbildning till egen försörjning har blivit alldeles för lång. Samtidigt har kostnaderna för gymnasiet ökat, skriver Maskinentreprenörerna. Utredaren menar att det måste till en bättre balans mellan individers frihet och samhällets behov med tanke på de stora skattefinansierade resurserna som satsas. En vägledning om vilka yrkesområden som ska prioriteras kommer utges från staten. 

Enligt Jonas så är utredningens inställning, att mer fokus måste ligga på att ge utbildningar som leder till jobb, viktig. 

– Det måste vara en vägledande princip för de åtgärder som ska införas framöver. Många branscher ser sig tvingade att importera arbetskraft och kompetens inom områden som har en stadig efterfrågan. Samtidigt som vi ser grupper av ungdomar som går arbetslösa på grund av fel utbildning. Det är inte rimligt, konstaterar Jonas.  

Starkare samverkan

En åtgärd som föreslås i utredningen är att en starkare samverkan mellan olika kommuner utvecklas samt en introduktion av ett större urval, det vill säga riksintag. Den samverkan skulle förstärka möjligheten att utveckla kommunal yrkesutbildning jämfört med i dag, något som Maskin­entre­pren­örerna anser är av stor betydelse för framtiden.

– Dels avseende att kunna utveckla, till volymen, mindre men mycket krävande utbildningsgrenar med starkt fokus på utbildningskvalitet dels att kunna genomföra smalare men viktiga utbildningsgrenar även utanför storstadsområdena, avslutar Jonas. 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 25 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste