Kompakt teleskoplastare underlättar för Umekan

Umeåföretaget Umekan hade behov av en lastare som var liten och kompakt men ändå stark och med bra räckvidd. De investerade i en Merlo TF 30.9L från Hüllert Maskin och märkte att den har de egenskaper som de sökte.

 

Teleskoplastaren Merlot TF 30.9L lyfter tre ton till 8,6 meters höjd. Kranarmen som syns på bilden är ett av de redskap som Umekan har använt mest till maskinen de senaste åren. Foto: Hüllert Maskin

Ett av uppdragen för familjeföretaget Umekan är Balticgruppens miljardprojekt Kvarteret Forsete i Umeå. Under åtta års tid har området byggts om och byggts ut med bostäder, kontor och galleria. Att arbeta med entreprenadmaskiner mitt i stan medför höga krav på logistiken och Umekan letade efter en maskin som kunde köra in i fastigheternas källare med en takhöjd på strax över två meter.

− Större maskiner gick inte in i huset men vi ville fortfarande ha en maskin som lyfter mycket och lyfter långt. Den här tar sig in i stort sett överallt, så det är perfekt. Den kan snirkla sig in till trånga ställen, i stället för att vi försöker ta dit en stor maskin. Ofta kommer vi närmare det vi ska lyfta jämfört med en ”runtomsvängare” som måste ut med stödbenen och behöver en någorlunda jämn yta att stå på, säger Erik Överlind som är den i företaget som oftast kör maskinen.

Erik Överlind, Umekan, är den som oftast sitter vid spakarna. Han är imponerad över hur smidig och stark den lilla lastaren är. Foto: Hüllert Maskin

Lyfter tre ton

Eriks far Jan Överlind är ägare och vd i Umekan och är också nöjd med investeringen.

− Vi hade en vanlig midjestyrd lastmaskin men den var för hög för att komma in med. Så vi började se oss om efter alternativ och hittade den här maskinen som klarade alla de kriterier som vi hade, säger han i ett pressmeddelande.

Merlo TF 30.9L har kapacitet att lyfta tre ton till 8,6 meters höjd. Totalvikt med gafflar är 6 700 kilo, motorn med 115 hästkrafter kommer från Deutz och maxhastigheten är 40 kilometer i timmen.

− För att vara så pass liten tycker jag att den har en rymlig hytt, är trevlig att köra och hydrauliken är riktigt fin, säger Erik Överlind.

Armen sitter till höger om hytten, vilket gör att den ibland skymmer sikten. Det är en av få nackdelar, som dock är svår att komma ifrån med den låga höjd som är maskinens styrka, menar Erik.

− Den är lite bänglig att köra jämfört med en vanlig hjullastare. Med armen på höger sida måste du ha lite mer feeling men det kommer ganska fort. Bommen måste ju finnas någonstans och den hamnar ofta i synfältet om du inte hissar upp den eller har den alldeles i backen. Men vi har satt på kameror fram och bak på maskinen så jag ser dödvinklarna ändå när jag kör, säger han.

Lastarens smidighet är den egenskap som Erik Överlind på Umekan framhåller mest. Maskinen är 2 100 millimeter bred och 2 120 millimeter hög (2 020 millimeter i lågprofilutförandet). Foto: Hüllert Maskin

Skapat fler jobb

När Entreprenadaktuellt pratar med Erik Överlind kör han teleskoplastaren på SCA:s pappersmassafabrik där en utbyggnad är i full gång.

− Här används den mest till att bära fram och hålla stål till smederna. Vi har den också till lastning och lossning av inkommande gods. Sedan vi köpte den har den fungerat som en gårdstraktor/montagemaskin där kranar och så vidare inte har kommit fram.

Kranarmen och pallgafflarna är de redskap som han oftast har använt.

− De senaste åren har vi haft full körning med maskinen hela tiden, säger Erik.

− Efter det första uppdraget som vi köpte maskinen för har vi även varit i ett parkeringsgarage och jobbat. Där är det inte många andra maskiner som kommer in och inga andra som klarar att lyfta så pass mycket. Det är uppdrag som vi har fått tack vare att vi har den här maskinen, säger Jan Överlind.   

Pär Andersson
Frilans

Artikeln publicerades lördag den 27 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste