Nina har utsetts till Framtidens kvinnliga ledare 2020

För fjortonde året i rad har Sveriges chefsorganisation Ledarna listat landets främsta kvinnliga chefer i åldern 20 till 35 år. I topp på årets lista hamnar Nina Åxman, vice president och ansvarig för global operations på Sandvik Rock Tools.

 

Nina Åxman, vice president och ansvarig för global operations på Sandvik Rock Tools, har tilldelats utmärkelsen Framtidens Kvinnliga Ledare 2020. Foto: Ledarna


Nina har haft sin nuvarande position på Sandvik sedan januari i år, och har tidigare varit bland annat fabrikschef på Bombraider i Västerås. 

– Det känns fantastiskt hedrande och överraskande. Det är en stor ära för mig personligen, men också en stor glädje för mina kollegor och team på Bombardier och Sandvik kring vad vi åstadkommit, säger Nina Åxman, i ett pressmeddelande.

Mångfald i alla nivåer

Nina vill se fler kvinnliga chefer och tycker det är viktigt att öka mångfalden på alla olika ledarskapsnivåer.

– Vi behöver hjälpas åt att visa upp förebilder och de möjligheter till ledarskap som finns i tekniska branscher, som den jag arbetar i. Mångfald behöver genomsyra alla nivåer i företagen och högst upp i hierarkin, i ledningsgrupper och styrelser. Annars riskerar vi förlora yngre duktiga förmågor, säger hon.

”Krossar stereotyper”

Med utmärkelsen Framtidens kvinnliga ledare vill Ledarna lyfta fram chefer som är bra förebilder och visar värdet av bra ledarskap.  Man hoppas även kunna inspirera fler unga kvinnor att vilja bli chefer.

– Årets vinnare Nina Åxman vågar fatta beslut som får saker att hända och hennes moderna värdedrivna ledarstil präglas av ansvarstagande, jämställdhet, hållbarhet och mångfald. Hon vänder upp och ned på bilden om vem som kan nå de högsta chefspositionerna. Nina Åxman krossar stereotyper för hur en chef ska vara i en traditionstyngd mansdominerad industri. Det behövs ledarförebilder som Nina Åxman för att locka fler unga kvinnor med ledarambitioner att söka sig till tekniska branscher, säger Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller, som även har ingått i juryn.

 

Juryns motivering

”Patos, genuin, autentisk... Listan över ledarskapets viktigaste adjektiv tar aldrig slut, när Nina Åxman ska beskrivas. Tydligt är att hon skapar tillit hos sina medarbetare och får med sig alla på förändringsresan. Det är en bra egenskap när hon ska leda 1300 medarbetare utspridda i nio länder och i sex fabriker och det placerar henne som nummer ett bland Framtidens kvinnliga ledare 2020.”

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 29 juni 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste