Grundtuben minskar buller i Göteborg

2020 är ett bra år för Grundtuben AB från Linköping som bygger bullerplank och andra applikationer som kräver grundläggning. Ett av årets projekt är ett 2,5 kilo­meter långt bullerplank vid Backa, utmed E6:an i norra Göteborg.

 

Grundtuben AB bygger ett 2,5 kilometer långt bullerplank utmed E6:an vid Backa i norra Göteborg. Projektet ska vara klart i november 2020. Foto: Grundtuben AB


Uppdragsgivare är Trafik­verket, via entreprenadbolaget Mark- och Energibyggarna, och jobbet ska vara klart i november 2020. Det 2,5 kilometer långa bullerplanket blir cirka fem meter högt och långsidan längs motorvägen ska kläs med gröna klätterväxter. Projektet har medfört nyanställningar av fyra personer för Grundtuben som nu har 15 anställda.

− Vi har under en period haft ett ökat behov och har nu flera stora projekt igång, bland annat ett tre kilometer långt bullerplank vid kontinentalbanan i Malmö. Vi har dessutom ett stort och ett lite mindre projekt i Stockholm som börjar nu i sommar. Vi hyr in en del personal också, så totalt sysselsätter vi nu mellan 30 och 35 personer. Det känns så klart extra kul att vi inte bara ror hem bra affärer, utan också växer som företag, säger Tonny Werlemalm, vd på Grundtuben.

Tonny Werlemalm är vd på Grundtuben AB i Linköping. 

2020 - ett bra år

Bakgrunden till projektet i Göteborg är att Trafikverket bygger ett extra körfält i norrgående riktning på E6:an, strax efter Tingstadstunneln, mellan trafikplatserna Tingstadsmotet och Backadalsmotet på Hisingen. I stadsdelen Backa, väster om E6:an, finns många bostäder som idag är utsatta för buller och därför satsar Trafikverket på ett nytt bullerplank utmed motorvägen. 

− Vi har gjort all schaktning och grundläggning och har börjat lyfta i bullerskärmar. Till sommaren är vi redan klara med två tredjedelar, så det följer tidsplanen, säger Tonny Werlemalm.

2020 är ett bra år för Grundtuben AB. Sena beslut gjorde att flera projekt som skulle blivit klara under 2019 flyttades till i år. Dessutom ligger företagets nisch rätt i tiden, tror vd:n.

− Det finns ett stort fokus på buller- och miljöaspekter och det finns en hel del nya väg- och järnvägsprojekt igång och där krävs bulleråtgärder. Vi står för totalentreprenaden från konstruktion och projektering till färdigt bullerplank. Vi är en av få som har totalansvaret för sådana här projekt och det är vår stora affärsidé egentligen. Projektet i Göteborg bidrar till en mer trivsam hemmamiljö. Det är också det som känns extra kul med vårt jobb, att förbättra vardagen för människor, säger han.

Pär Andersson
Frilans

 

Artikeln publicerades måndag den 06 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste