använd ej" /> Nytt projekt för ökad säkerhet - Entreprenadaktuellt

Nytt projekt för ökad säkerhet

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, söker nu deltagare till ett nytt forskningsprojekt med målsättning att utveckla och få fler att använda skyddsanordningar på fyrhjulingar. Målet är att minska antalet personskador och dödsfall kopplade till fyrhjulingsolyckor.

För att minska personskador och dödsfall vid använding av fyrhjuling söker SLU nu deltagare till en nytt projekt för att utvärdera säkerhetsutrustning. Foto: Mostphotos

I dag finns 190 000 registrerade fyrhjulingar i Sverige. Antalet har ökat och i takt med detta även de olyckor som leder till allvarliga skador och dödsfall. Enligt SLU omkommer årligen åtta till nio personer i olyckor med fyrhjulingar, och i många av olyckorna har fyrhjulingen vält.

Forskningsstudier visar att ett enkelt vältskydd många gånger kan minska förekomsten av allvarliga skador när fyrhjulingen välter. Studier visar även att fyrhjulingens stabilitet oftast inte försämras vid montering av en lätt skyddsanordning.

I projektet kommer deltagarna använda vältskyddet Quadbar Flexi. Forskarna ska sammanställa och utvärdera fyrhjulingsanvändares erfarenheter och synpunkter gällande säkerhet och funktion, och även utvärdera vilka eventuella problem som kan upplevas då ett vältskydd monteras på fyrhjulingen. 

Den som är intresserad av att delta i projektet kan läsa mer här. Sista dag för att anmäla intresse är den 15 augusti.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 09 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste