använd ej" /> Först i världen på fossilfritt stål - Entreprenadaktuellt

Först i världen på fossilfritt stål

Gällivare kommun är en av två kommuner som kan bli aktuella för etablering av Hybrit, en demonstrations­anläggning för fossilfri järn­fram­ställning, och därmed bli först i världen på fossilfritt stål.

 

Inom ramen för HYBRIT-initiativet förbereder nu SSAB, LKAB och Vattenfall bygget av en demonstrationsanläggning för fossilfri järnframställning i industriell skala och samråd inleds inför val av plats i Norrbotten. Foto: Åsa Bäcklin


– Detta är ett mycket glädjande besked. En etablering av den omfattningen har stor betydelse inte bara för Gällivare utan för hela Norrlands inland, säger Henrik Ölvebo (Mp), Kommunstyrelsens ordförande i Gällivare, i ett pressmeddelande.

Det är LKAB, SSAB och Vattenfall som tillsammans går ihop i satsningen på en värdekedja för fossilfritt stål i det gemensamma bolaget Hybrit. En viktig pusselbit i en grön omställning för att klimatoptimera hela kedjan från gruva till färdigt stål till år 2045, enligt Markus Petäjäniemi, direktör Marknad och teknik LKAB.

– Vi vill att Norrbotten ska bli en världsledande innovationsarena och ett kunskapscentrum för den globala gruv- och mineralnäringen, säger Markus.

Fördel med närheten

En utredning ska nu påbörjas om val av plats för demonstrations­anläggningen för direktreduktion av järnmalm med vätgas. På två alternativa platser i Norrbotten kommer parallella samråd att inledas, dels i Vitåfors industriområde i Gällivare kommun och dessutom i Svartöns industriområde i Luleå. Syftet är att ha en öppen dialog om anläggningens lokalisering och utformning tillsammans med myndigheter, organisationer och allmänheten.

– Vi vill bygga anläggningen i Norrbotten. Här finns god tillgång till fossilfri el, kompetens och ett nära samarbete med akademi och samhälle. En demonstrationsanläggning för fossilfri järnframställning skulle också vara positivt för utveckling och jobb i regionen och dessutom bidra till en stor klimatnytta, säger Martin Pei, teknisk direktör på SSAB och ordförande för Hybrit.

En miljon ton per år

Med en byggstart planerad under 2023 och målet att ta anläggningen i drift 2025 siktar Hybrit på att demonstrera en fullskalig produktion med en kapacitet på drygt en miljon ton järn per år. Det motsvarar 20 procent av LKAB:s totala förädlingskapacitet i Malmberget och närmare hälften av ­produktionskapaciteten hos SSAB:s masugn i Luleå. År 2026 tror bolagen då sig bli först i världen med fossilfritt stål.

Enligt Gällivare kommun innebär satsningen en väg till att säkra jobb och en ökad konkurrenskraft men även att attrahera kunskap och kompetens samt bidra till utveckling och klimatnytta på nationell och global nivå.

– Gällivare kommun har stora fördelar då vi redan har närheten till malmen och närheten till elen vilket gör klimatnyttan än större för att skapa långsiktig hållbarhet. Detta ligger i linje med vårt mål om att bli ett fossilfritt samhälle, säger Birgitta Larsson (S) i Gällivare.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 10 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste