använd ej" /> Vägledning mot klimatneutral byggbransch - Entreprenadaktuellt

Vägledning mot klimatneutral byggbransch

Den nionde juni lanserades en ny vägledning som ska hjälpa bostadsföretag att ställa klimatkrav i byggprojekt.

 

En ny vägledning ska göra det lättare för byggföretag att ställa klimatkrav vid upphandling. Foto: Mostphotos

Det är Sveriges Allmän­nytta, IVL Svenska Miljö­institutet och Kommun­invest som tillsammans med nio testpiloter bestående av både bostadsföretag och entreprenörer har tagit fram vägledningen. 

– Syftet är att underlätta för bostadsföretag att ställa klimatkrav, framförallt vid nyproduktion men även vid ombyggnation och renovering. Det här innebär att ambitiösa fastighetsägare nu har ett verktyg för att driva förändring vilket är ett viktigt steg i utvecklingen av en klimatneutral byggbransch, säger Anders Ejlertsson, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande. 

Livscykelberäkningar

I vägledningen går man systematiskt igenom det som beställare, entreprenörer, arkitekter eller konsulter behöver veta kopplat till kravställning. I vägledningen har man även sammanfattat erfarenheter från nio pågående nybyggnadsprojekt, och det finns anvisningarna för hur man gör livscykelberäkningar av byggprojekt med syfte att ge jämförbara beräkningar. Ett annat mål med projektet har varit att bidra till utvecklingen av klimatkrav för grön finansiering vid nybyggnation.

– En hel bransch måste börja ställa en helt ny typ av krav. Då behövs kunskap, samt att kraven inte ska kosta för mycket eller ta för lång tid att genomföra, säger Sofia Heintz, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 13 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste