använd ej" /> Ny metod för återvinning kan ge bättre hybridbatterier - Entreprenadaktuellt

Ny metod för återvinning kan ge bättre hybridbatterier

Återvinningen av laddningsbara hybridbatterier kan bli enklare med en ny metod och battericellen kan bli ännu bättre. Det visar forskare vid Stockholms universitet. 

 

En ny metod för att återvinna gamla batterier kan ge bättre och billigare laddningsbara hybridbatterier (NiMH). Det visar en ny studie av forskare vid Stockholms universitet. Foto: Mostphotos


– Med den nya metoden kan det återvunna materialet direkt användas i nya batterier, säger Dag Noréus, professor vid Institutionen för material- och miljökemi vid Stockholms universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande. 

Bättre prestanda

Forskarna har med hjälp av en mekanisk tvättning och separation av återanvändbart elektrodmaterial och korrosionsprodukter från gamla uttjänta elektrodmaterial tagit fram den nya metoden för återvinning. 

– Mer än 95 procent är användbart och med det kan flera steg sparas i tillverkningen av nya batterier som får bättre prestanda. Återvinningen blir också enklare, då en kostsam omsmältning och reduktion som ingår i den konventionella återvinningen av batterier undviks, säger Dag.

Enligt studien får materialet bättre egenskaper när det används i nya batterier efter att ha passerat den förenklade återvinningsprocessen. Batteriet är således inte nytt, poängterar Dag, utan det rör sig om en signifikant förbättring av användbarheten av laddningsbara hybridbatterier.

Används i hybridfordon

Hybridbatterier, som även kallas NiMH-batterier, är baserade på en nickelelektrod och en väteelektrod, där vätet lagras i en metallhybrid. Batteriet är en av de fyra grundtyper av laddningsbara batterier som finns på marknaden i dag. De andra är baserade på litium, nickel-kadmium eller bly. 

NiMH-batterier utvecklades under 1990-talet och används till exempel i hybridfordon som Toyota Prius, men också i eltandborstar och elrakhyvlar där man vill ha säkrare batterier som inte riskerar att explodera likt de av litium. Då NiMH inte innehåller giftiga tungmetaller anses de även mer miljövänliga. 

 

Det första uppladdningsbara batteriet, baserat på bly, presenterade i mitten på 1800-talet. Under andra världskriget kom genombrottet för batterier av nickel-kadmium som gick att använda i bärbar elektronik. Sedan tog det ett och ett halvt sekel av utveckling innan NiMH och batterier av litium kom fram. 

 

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 16 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste