använd ej" /> Nya beslut för dricksvatten - Entreprenadaktuellt

Nya beslut för dricksvatten

Ökad tillgång på dricksvatten och skärpta bestämmelser om dricksvattenkvalitet. Det är några av de förändringar som det nya dricksvattendirektivet kommer att innehålla.

EU:s nya vattendirektiv kommer påverka närmare 450 miljoner människor i EU. Foto: Mostphotos


I slutet av året väntas EU anta ett nytt dricksvattendirektiv. Regeringen har därför fattat beslut om en utredning för hur direktivet ska genomföras i Sverige. Förändringarna som EU vill se i och med direktivet innebär bland annat skärpta bestämmelser om dricksvattenkvalitet, ökad tillgång på dricksvatten, förbättrad information till allmänheten och nya regler för material i kontakt med dricksvatten.

Utreda vad som krävs

För att bestämmelserna ska kunna genomföras i Sverige vill regeringen se en utredning för att kartlägga hur de förhåller sig till den svenska lagstiftningen samt förslag på nödvändiga lag- och förordningsändringar.

– Det nya dricksvattendirektivet innehåller flera nyheter som kommer att påverka både statliga, kommunala och privata aktörer och inte minst allmänheten. Det är viktigt att vi tidigt kan börja utreda vad som krävs för att det nya dricksvattendirektivet ska kunna genomföras på ett bra sätt i vårt land, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson, i ett pressmeddelande.

Ett tydligare ansvar

Därutöver har regeringen även beslutat om att ge Livsmedelsverket i uppdrag att utreda nationell laboratorieförmåga för dricksvattenanalyser vid kris och höjd beredskap. Ett ansvar som enligt regeringen behöver förtydligas då majoriteten av analyserna i dag tillhandahålls av kommersiella aktörer.

– Det här uppdraget är viktigt för att säkerställa en trygg dricksvattenförsörjning och stödja kommunerna i deras arbete, säger Jennie Nilsson.

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 23 juli 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste