använd ej" /> Bekämpa arbetslösheten med praktiska utbildningar - Entreprenadaktuellt

Bekämpa arbetslösheten med praktiska utbildningar

Höstterminen har dragit igång på allvar. Före sommaren fanns stora förhoppningar att vi nu skulle kunna lägga covid-19 bakom oss och fokusera på normalisering och tillväxt igen. Så ser det inte ut att bli. Pandemin tar ny fart i många länder och arbetslösheten stiger. Sverige hade redan före pandemins intåg gått från låg arbetslöshet till att bli ett av EU:s värstingländer med hög arbetslöshet. Hur motverkar vi bäst en fortsatt stigande arbetslöshet?

 

Regeringen har gett universitet i uppdrag att snabbt öka antalet utbildningsplatser. Ansökningarna till universitet och högskolor har också ökat kraftigt till höstterminen. Naturligt nog är det till teoretiska utbildningar som utbildningsplatser främst tillkommit. Det är lätt, snabbt och kortsiktigt billigt att acceptera fler ansökningar till ­teoretiska kurser och speciellt till distansutbildningar.  

Men det är i de praktiska yrkena som arbetskraftsbristen är störst. Det är mycket viktigt att regeringen inte fortsätter ta genvägen till lägre arbetslöshet genom att låta teoretiska utbildningar svälla, även när en stark efterfrågan på kompetensen saknas. 

De praktiska utbildningarna inom till exempel bygg och anläggning ger jobb. Utbildningarna är dyrare att anordna och det är svårare att snabbt öka antalet utbildningsplatser, men lönsamheten i att öka utbildningsplatserna kan här vara bättre. 

Regeringen, ja även många politiker utanför regeringen, har många gånger visat att de ser många av de praktiska yrkena som ”enkla jobb”, något man fixar med nån veckas introduktionsutbildning. Kvalificerade maskinförare är inget ”enkelt jobb” idag. Tekniknivån är hög och komplexiteten i arbetsuppgifterna har ökat dramatiskt. 

Sverige behöver fler utbildningsplatser på kvalificerade yrkesutbildningar. Politikerna måste omvärdera praktiska yrken och ingjuta stolthet i yrkesgrupperna, inte slarvigt slänga sig med begrepp som ”enkla jobb”. 

En billig utbildning är inte nödvändigtvis en klok samhällsinvestering. En kvalificerad yrkesutbildning som snabbt ger jobb, är ofta mer lönsam för samhället. 

Stefan Ljungdahl
Stefan Ljungdahl
Tel: 019-16 61 34
E-post: stefan@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 26 augusti 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste