använd ej" /> Mål: En miljard i omsättning 2026 - Entreprenadaktuellt

Mål: En miljard i omsättning 2026

Lestra Entreprenad med vd Filip Stamenkovic i spetsen har gjort en stor resa de senaste åren. Med siktet inställt på att nå en halv miljard i omsättning år 2022 har företaget ökat sin omsättning från 68 miljoner 2017 till att omsätta 217 miljoner i år.

 

Filip Stamenkovic är vd på stockholmsbaserade Lestra Entreprenad. Företaget växer så det knakar och har bland annat tilldelats Dagens Industris utmärkelse DI Gasell två år i rad. En utmärkelse som delas ut till de snabbast växande företagen i Sverige. Foto: Claudia Backholm


– Vi växer snabbt, och tack vare bibehållet och bättre resultat procentuellt hinner vi med likviditets­mässigt. Nu har det gått drygt halva tiden, vi omsätter 217 miljoner och är på väldigt god väg att nå målet.

Filip berättar även att ett nytt mål är satt, att nå en omsättning på en miljard 2026.

– Vi försöker ha ett mål framför hela tiden, så nu när vi är på g mot målet om 500 miljoner så har vi satt nästa mål på 1 miljard 2026. Både styr­elsen, ledning och medarbetarna behöver mål att jobba mot, och med det nya målet blir en halv miljard inte lika skrämmande.

Hur jobbar ni för att nå målen?

– Det absolut viktigaste som jag känner är att fortsätta rekrytera rätt, tro på personalen och räkna på rätt uppdrag. Vi håller på att utveckla vår kalkylavdelning och vi försöker vara med på allt som det räknas på, men inte tabba oss eller få in längre avtal där vi går på knäna. Det kan slå på likviditeten, och slår det på likviditeten blir det svårt att växa i den takt vi har gjort, svarar Filip och tillägger att det grundläggande såklart är att hela tiden få in nya projekt.

Medarbetarna är viktiga

På frågan om vilka de viktigaste delarna är för att få företaget att växa svarar Filip att det från början var att få in de första referenserna, de första nöjda kunderna och få upp omsättningen för att kunna få större jobb. Därefter har det kommit nya utmaningar.

– En utmaning när man växer såhär, har varit likviditeten. Att hela tiden fakturera i tid, se till att hålla i pengarna och göra rätt redovisning. När man börjar jobba med offentliga kunder så blir det högre krav på vår redovisning för att vi ska kunna få betalt i tid.

Filip säger också att medarbetarna är otroligt viktiga för företagets framgång, och berättar att de både bildat en styrelse, en ledningsgrupp samt anställt avdelningschefer.

– Att få in rätt medarbetare och verkligen våga att släppa olika bitar ut i organisationen. Att verkligen låta varje person ta ansvar och känna sig behövd, det är det absolut viktigaste för att de ska kunna göra ett bra jobb och kunna leverera till bolaget!

För er resa har företaget tilldelats en DI Gasell två år i rad, 2018 och 2019. Hur känns det?

– Det känns jättekul såklart! Det blir ett kvitto på det hårda arbete som vi har lagt ner. Jag tycker det är bra att man uppmärksammar bolagen som står för tillväxt i Sverige. Vi gör inte vårat jobb för priser och medaljer, men vi tycker det är superkul att bli uppmärksammade!

Nytt kontor

Med en teknisk bakgrund har Filip sedan han gick in som delägare i Lestra år 2012 lagt stor vikt vid digitalisering, något som bidragit till en mer flexibel organisationsstruktur samt gett möjligheten att expandera geografiskt.

– Vi ligger hela tiden i framkant när det gäller nya program, vi är snabba på att testa, utvärdera och implementera. Vår digitala resa har gjort att vi har kunnat expandera geografiskt också och vi öppnar nu nytt kontor i Solna.

Det nya kontoret, som ska invigas i september, ska möjliggöra fler projekt norr om Stockholm.

– Vi har huvudkontoret i Tumba, sen har vi platsvagnar på varje projekt. Men nu kommer vi ha ett nytt platskontor precis vid Mall of Scandinavia. Vi har nya avtal i Solna och ett på gång i Sundbyberg så det passar oss bra med det nya kontoret där, men vi räknar även på att kunna stäcka oss ännu längre norrut.

”Växa i kristider”

Företaget har märkt av corona, men Filip ser positivt på framtiden.

– I våra ramavtal är det en del uppdrag som blivit uppskjutna, där man av lite osäkerhet har avvaktat lite och skjutit upp projektet till nästa år och så vidare. Men vi är på hugget, och vi har ändå kunnat behålla budgeten hittills det här året och siktar även på att slå budgeten. Men branschen i sig är nog påverkad av osäkerheten, att man inte vet hur budgetar kommer läggas om till nästa år. Men vi har vunnit tre ramavtal hittills i år och känner oss trygga med det vi har. Vi vill gå mot strömmen och växa i kristider!

 

Lestra Entreprenad

Företaget grundades av Filips pappa för 19 år sedan, och var då ett mindre familjeföretag. Företaget ombildades 2011, och då startades Lestra Entreprenad. Filip och hans svåger gick in som delägare 2011 och 2012, och då valde man att satsa ordentligt genom att utveckla kvalitets- och miljöarbetet för att kunna komma in på offentliga upphandlingar och börja konkurrera med större bolag. Satsningen lyckades och 2014 vann företaget sin första offentliga upphandling, och 2015 vann de första ramavtalet.

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 11 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste