Med ett andra återvunnet våtsikt blir Swerock unikt

Men en ny material­återvinningsprocess kan Swerock hantera överskottsmassor från schakter och infrastrukturprojekt och blir där med först med två återvunna våtsikt. 

 

Via investeringsstödet Klimatklivet har Naturvårdsverket beviljat Swerock stöd för denna klimatfrämjande investering. Foto: Swecon


Det första återvunna våtsiktet har varit i produktion sedan 2017 i Malmö. Genom en nyteknik kan en större del av överskottsmassorna, som annars hade hamnat på deponi, minskas med 80 procent och bli ett andra våtsikt. Där med blir företaget unikt att kunna erbjuda 200 000 ton återvunnet grus och bergmaterial på marknaden. 

– Det här är en viktig klimatfrämjande satsning som bidrar till hållbart byggande genom att förebygga uppkomsten av avfall och främja cirkulära flöden. Sundsvall har dessutom en optimal lokalisering för att ta ett ordentligt kliv inom cirkulärt byggande i norra Sverige. Korta och effektiva transporter av cirkulära materialflöden sänker både våra egna och våra kunders klimatavtryck. Att dessutom göra det tillsammans med Åkerigrus/Sundfrakt som är en lokalt stark aktör med stort fokus på hållbarhet känns extra roligt, säger Johannes Pettersson, Avdelningschef Swerock Recycling i region Nord, i ett pressmeddelande.

Swerock har höga mål för andelen återvunnet material i sina produkter till bygg- och anläggningsmarknaden. År 2030 planerar företaget att produkterna utgörs av hälften återvunnet material.

Våtsikt bygger på en teknik där överskottsmassor bearbetas i olika steg genom sortering och andra separationsprocesser. Sedan säljs detta till bygg- och anläggningsmarknaden. Den delen som inte går att återvinnas hanteras återvinningskedjor i enlighet med den av EU beslutade avfallstrappan.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 15 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste