använd ej" /> Renat gruvvatten med hjälp av mikrosvampar - Entreprenadaktuellt

Renat gruvvatten med hjälp av mikrosvampar

En ny metod med mikrosvampar ska rena det förorenade vattnet som årligen pumpas upp i järnmalmsgruvan i Kiruna. Lyckas det, blir Sverige först i världen med metoden. 

 

Sverige kan bli först i världen med att utveckla en ny metod för att rena gruvvatten med mikrosvampar.
Foto: Fredric Alm /LKAB


Varje år måste miljontals liter vatten pumpas upp ur LKAB:s järnmalmsgruva i Kiruna. Det handlar om grundvatten och nederbörd som runnit ned från marken och förorenats av oljor och diesel i gruvan. Nu ska en ny metod testas för att rena vattnet i samarbete med forskare från Naturhistoriska riksmuseet, rapporterar Sveriges Radio. 

Mikrosvamparna som ska användas upptäcktes först av forskare i Stockholms tunnelbana 30 meter under jord. 

– En helt ny svamp som hade förmågan att bryta ned olja, så de fungerar som små naturliga reningsverk, kan man kalla det för, säger Magnus Ivarsson, geobiolog och projektledare vid Naturhistoriska riksmuseet, i en intervju till radion. 

Mindre föroreningar

I vintras tog forskarna prover även i LKAB:s järnmalmsgruva i Kiruna, upp till tusen meter under jord, och fann även där de hittills okända mikrosvamparna. Fyndet resulterade i att LKAB nu tillsammans med forsk­arna ska prova sig fram till en metod att använda svamparna för att rena det förorenade vattnet som årligen pumpas upp ur gruvan. 

– Mycket av det här är ju sånt som vi hoppas på att ta bort och rena med den här ekologiska reningen som den här svampen skulle utgöra, säger Petter Madsen, utvecklingsingenjör vid LKAB:s miljöavdelning. 

Om metoden går väl ut skulle det innebära mindre föroreningar i de sand- och klarningsmagasin som LKAB använder i dag för att samla upp gruvvattnet i. 

Kan få spridning

Enligt Magnus ska praktiska försök med rening inledas i slutet av det här året och skulle projektet lyckas är det första gången i världen som mikrosvamp används för gruvvattenrening.

– Visar det sig att det fungerar så är det definitivt något som kan appliceras på andra gruvor i andra delar av världen, det är målet att det inte bara ska bli i Kiruna, utan fungera även på andra platser.

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 17 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste