Fler användningsområden för nya Järnhästen

En kompaktmaskin som klarar lite fler uppgifter och fler sorts tillbehör. Det siktade Lennartsfors in sig på när man tog fram nya Järnhästen Essence, där tillvalet Avant-fäste utgör ett starkt försäljningsargument.

 

Lennartsfors visade upp det första och enda exemplaret av nya Järnhästen Essence i vad som närmast kan betraktas som dess hemmiljö – en kuperad golfbana utanför Årjäng med många branta slänter att klippa.  Chassit ovanpå drivbanden, som är flyttbart i längsled, gör att man vid behov enkelt kan flytta tyngdpunkten.
Foto: Pierre Kjellin


Järnhästen har i grunden sett nästan likadan ut sedan den lanserades 1984. 2015 fick den en ny kamrat i stallet – Järnhästen Flex, som hade fått ett flyttbart redskapsfäste och kraftigare drivband.

Nu är det dags för nästa steg, när två modeller Järnhästar får maka plats för en tredje och större pålle som fått flera helt nya färdigheter – Järnhästen Essence.

En av de första sakerna som skiljer Essence från de andra Järnhästarna syns tydligt när vi får se maskinen i arbete med en betesputs i en brant slänt på golfbanan utanför Årjäng i Värmland. Den nya och kraftigare motorn – en bensindriven V-motor från Honda – går tyst och den nya hydraul­driften gör att maskinen går att vända på stället. Essence drivs av två hydrostatdrivna pumpar placerade mellan banden och driver varsin 250 kubikcentimeter stor hydraulmotor.

Styrhandtaget på de två andra Järnhästarna har hos Essence ersatts med fjärrstyrning med en maximal räckvidd på 100 meter mellan fjärrkontrollen och maskinen. För att få full fart framåt för man två spakar på fjärrkontrollen maximalt uppåt – en spak för vardera drivband.
 

Henrik Kihlgren styr Järnhästen Essence utrustad med en betesputs för att klippa de brantaste partierna på golfbanan utanför Årjäng. 
– Den här maskinen kan klippa slänter som inga av golfklubbens maskiner klarar av, säger han. Foto: Pierre Kjellin

Avant-fäste

En nyhet som breddar Järnhästen Essence:s arbetsområde rejält är tillvalet att montera ett tillbehörsfäste som passar Avants och även Multi Ones maskiner och redskap eller ett kundanpassat fäste.

– Det har varit som att ta fram en hjullastare – vi har ingen aning om vad köparna kommer välja att montera på sin maskin. Men dumperflak kommer garanterat vara en grej som man väljer att montera på, säger Dick Henriksson, marknadsansvarig för Norden på Lennartsfors.

 Örjan Gustavsson, konstruktören Henrik Kihlgren och Dick Henriksson, marknadsansvarig för Norden på Lennartsfors, märker ett stort intresse för nya Järnhästen Essence. 
– Många säger att de kommer lägga en order på en maskin så fort coronakrisen är över, säger Dick Henriksson. Foto: Pierre Kjellin

Entreprenad stor marknad

Det vanligaste användningsområdet för Järnhästen Essence tror man på Lennartsfors kommer bli verksamheter inom entreprenad.

– Staketuppsättare är en intressant kundkategori. Du kan montera på en hållare för staketrullen och du kan montera på en jordborr. Du kan även sätta på en hammare som slår ned staketstolparna. Om du klipper branta slänter på exempelvis en golfbana, som vi gör här idag, så kan du dessutom debitera nästan 1000 kronor plus moms i timmen, för vi har klippt områden här på golfbanan som ingen annan maskin på golfklubben klarar, berättar Dick Henriksson och nämner sedan en annan målgrupp man siktar in sig på:

– Sätter du en brandspruta eller vattenpump på maskinen så får du fram släckvatten överallt i skogen. Vi har ett samarbete med en pumptillverkare för att ta fram ett fäste för en vattenspruta som ger 5100 liter vatten i minuten. En sådan spruta kräver förstås att man sätter stödben på maskinen.
 

Järnhästen Essence fungerar förstås även utmärkt som komplementmaskin i skogen, för till exempel skotning av träd som fällts in på blötmarker. Foto: Lennartsfors AB

Komplement till skördaren

Järnhästen Essence blir ett användbart komplement även i skogen, menar Dick Henriksson:

– Vår första slutkund på Järnhästen Essence har skogsmaskiner och när hans skotare och skördare jobbar på en blötmyr kommer han använda sin Järnhäst utrustad med timmerbankar och gå in och hämta de träd som skördaren fällt inne i blötmarken eller som ramlat så att de ligger på blötmarken. Han har också en del tillbehör till Avant-maskiner som han tänker använda på Järnhästen.

Maskinen på golfbanan är den enda hittills tillverkade Järnhästen Essence, avslöjar Henrik Kihlgren, konstruktören. Den lanseringsfärdiga versionen kommer att ha fått smärre ändringar och förbättringar.

– Men det är ofta de små detaljförbättringarna som har störst betydelse för kunderna.

En sådan förbättring som kommer att ha gjorts på maskinen är en täckplåt runt motorn för att förhindra att den drar till sig damm.

Med den nya 2-cylindriga motorn från Honda går nya Järnhästen Essence tystare än sina föregångare. Foto: Pierre Kjellin

 

Järnhästen Essence

Pris: ca 239 900 kr + moms

Motor: Honda iGW800; 2-cyl bensindriven direktinsprutad luftkyld V-motor, effekt 25 hk

Drivning: Hydrostatisk – en hydraulpump och hydraulmotor/band.

Transmission: Hög-/låg-växel

Dragkraft: 1100 kp

Hydraulflöde: 45 l/min, 180+ bar

Vikt: ca 730 kg med radiostyrd vinsch

Längd x bredd: 178x108 cm

Lastkapacitet: 1 ton

Tank: Ansluten 10- eller 20-liters jeepdunk

Övrig utrustning:

  • Flyttbart chassi (40 cm)
  • Tre hydrauluttag med snabbkopplingar
  • Lyft (24900 kr + moms)
  • Radiostyrd vinsch, inkl fjärrkontroll (24900 kr + moms)

 

 

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 18 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste