Bejaka barnens bygg- och maskinintresse

Många branscher med hög andel praktiska, fysiska jobb har svårt med återväxten. Så även bygg- och entreprenadbranschen. I mycket grundläggs våra intressen och värderingar tidigt i livet. Nyfikenheten och inlärnings­förmågan är fantastisk i unga år. De vuxnas ord fastnar hos barnen i unga år, likt flugor på ett flugpapper. Det bör vi i högre grad utnyttja.

 

Av naturliga skäl skyddas barn från arbetsplatser och fostras att akta sig för maskiner. Samtidigt är deras nyfikenhet på just dessa platser mycket stor. Genom att, givetvis under ordnade säkra former, bjuda in små barngrupper till byggarbetsplatser och låta dem provsitta och lära sig om entreprenadmaskiner grundläggs en positiv syn på branschen och ett framtida intresse för yrkesvalet. Det har vi glädje av vare sig barnet blir politiker, myndighetstjänste­man eller maskinist. 

Vissa barn har privilegiet att ha en anhörig som kan visa maskinistens spännande arbete. Vissa föräldrar tänker även större och ordnar studie­besök för dagisgruppen eller skolklassen. Men för de flesta barn förblir bygg- och entreprenad avstängda miljöer som bara presenteras som farliga och smutsiga. 

I en hetsig arbetsvardag känns det svårt att hitta tid för branschgemensam nytta som att introducera barn för vår spännande vardag. Kanske saknas även intresse och förståelse hos platschefen? Vi behöver stanna upp, tänka till och bjuda in till vår vardag. 

Hur glad hade inte du varit som barn om du fått ”provköra” en riktig grävmaskin? 
 

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades onsdag den 23 september 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste