Statistik – På fjolårets nivåer

Hösten 2019 var inte på något vis någon rekordperiod för inregistrering av nya lantbrukstraktorer. Med tanke på pandemin och den osäkerhet som har präglat marknaden måste det dock ändå ses som ett positivt tecken att nivåerna ligger på samma nivå som ett år utan corona.

John Deere har en stark position på den svenska traktormarknaden och det syns tydligt då det skiljer nästan 200 inregistreringar ner till den närmaste konkurrenten Massey Ferguson. Källa: Stregi

Statistiken över antalet inregistrerade traktorer över tre ton i september månad visar en stabil traktormarknad. Hittills i år har totalt 1869 traktorer registrerats jämfört med 1 867 inregistreringar vid samma tidpunkt i fjol. Av dessa är 500 stycken av märket John Deere, 303 Massey Ferguson och 287 Valtra.

Ett styrkebesked

Flest inregistrerade traktorer i september månad hade John Deere med 69 stycken, följt av Valtra med 49 och Case IH med 29 inregistreringar. Även CNH kollegan New Holland samt Massey Ferguson visar stabila inregistreringssiffror. För Valtra är denna andraplacering något av ett styrkebesked såhär en kort tid efter att nya G-serien lanserats då man tydligt rycker närmare största konkurrenten Massey Ferguson när det gäller totala antalet inregistrerade traktorer.

September 2020 var en förhållandevis bra månad för de flesta traktortillverkare trots omständigheterna. Jämfört med antalet inregistreringar i fjol ligger de flesta till och med lite högre. Källa: Stregi

Jämfört med augusti i år har John Deere, Valtra och Case IH 11, 12 respektive 15 fler inregistreringar, medan Massey Ferguson istället har 15 färre inregistreringar än i augusti i år. 

Håller i sig

Även jämfört med september 2019 syns en ökning av antalet inregistrerade traktorer för de flesta tillverkare där John Deere, Valtra och Case IH, som utgör topp tre i dagsläget, har 12, tre respektive åtta fler inregistreringar. Massey Ferguson, som på allvar visat att man är här för att stanna, har en inregistrering mindre jämfört med september i fjol men ligger ändå över fjolårets totala antal i september månad.

Totalt landar siffran över antalet inregistrerade traktorer på 244 stycken vilket är 23 fler än i september förra året.

Trenden med inregistreringar av effektstarka traktorer håller fortsatt i sig, men även i mellansegmentet sker många inregistreringar. Källa: Stregi

Fördelningen över effektklasserna för dessa inregistrerade traktorer visar att 81 stycken, eller 33 procent, låg inom effektklassen 151 – 300 hästkrafter. 70 stycken, eller knappt 29 procent, låg inom effektklassen 97 – 150 hästkrafter och hela 30 traktorer eller motsvarande tolv procent låg inom den högsta effektklassen 301 - >400 hästkrafter. Detta visar att storlekstrenden som statistiken visat under året håller i sig.    

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 05 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste