Nya branschregler för säkra vatteninstallationer

Branschreglerna Säker Vatten-installation har uppdaterats, och den 1 januari 2021 börjar nya regler gälla.

 

Den 1 januari 2021 börjar Säker Vattens nya branschriktlinjer för vatteninstallationer att gälla. Många försäkringsbolag kräver i dag att installationer ska utföras enligt branschreglerna av auktoriserade Säker Vattenföretag. Det finns över 2 000 auktoriserade VVS-företag och 22 000 utbildade montörer, alla hittar du på Säker Vattens hemsida. 


Ledorden i uppdateringsarbetet har varit enkelhet och samordning, och syftet är att göra vatteninstallationer ännu säkrare. För att göra det så enkelt som möjligt för installatörer och projektörer att göra rätt, och minska risken för vattenskador, har stort fokus legat på att försöka samordna Säker Vattens branschregler med övriga organisationers regelverk.

– Processen med att arbeta fram de nya Branschreglerna har pågått under 2,5 år och inneburit otaliga möten och remissrundor. Målet var att ta fram så bra, tydliga och användarvänliga regler som möjligt, säger Fredrik Runius, som ansvarar för att arbeta fram Branschreglerna, i ett pressmeddelande.

Alla projekterings- och installationsarbeten som startar upp efter den 1 januari ska följa de nya reglerna. Från och med den 17 september finns de nya branschriktlinjerna tillgängliga på www.sakervatten.se, och de kommer även distribueras ut i tryckt format till alla auktoriserade Säker Vatten-företag. 

 

Största förändringarna i branschriktlinjerna: 

  • Branschreglerna har samordnats så långt det är möjligt med BKR (Byggkeramikrådet) och GVK (Golvbranschens våtrumskontroll).
  • Branschreglerna innehåller fler bilder och illustrationer för att förtydliga hur texterna ska tolkas. Det finns också syftestexter som beskriver bakgrunden till de olika kraven.
  • Begreppet ”våtzoner” har slopats.
  • Ett avsnitt om vattenanslutna apparater utanför kök har tillkommit eftersom kaffemaskiner och vattenautomater allt oftare placeras i korridorer och konferensrum.
  • För rörgenomföringar genom vägg med tätskikt har avståndet mellan rören ökats för att underlätta montering av tätskikt korrekt. 

Källa: Säker Vatten

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 07 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste