använd ej" /> Trots att, inte för att - Entreprenadaktuellt

Trots att, inte för att

Entreprenadbranschen beskrivs ofta som väldigt beroende av politik och konjunktur. Stabilitet, tillväxt och expansiv statsekonomi i balans beskrivs som förutsättningar för goda tider.

 

I år är det hela havet stormar eller i alla fall kraftiga vågor för omvärldsfaktorerna. Likväl ångar förbluffande mycket i samhället på ganska mycket som vanligt. Inte för att politiken är handlingskraftig eller den ekonomiska politiken sund, utan trots att politiken är förvirrad och den ekonomiska politiken galen.

Det känns som en plaskdamm där partiledarna kastar badankor på varandra och inte lyckas föra båten framåt i någon riktning. Det är resultatet av en mycket svag regering vars legitimitet vilar på oheliga allianser och avtal som man inte är eniga i att vilja infria.

I spåren av Covid har politikerna samtidigt släppt på alla spärrar avseende offentliga utgifter. Helt plötsligt är att låta statsskulden växa extremt snabbt, ett bevis på handlingskraft.

Sannolikt är det just finansminister Magdalena Anderssons spenderbyxor och nollräntepolitiken som kortsiktigt håller ekonomin uppe och entreprenadbranschen väl sysselsatt.

Vilka investeringar är inte lönsamma när det inte finns nån ränta och var ska pensionsfonder, företag och folk placera sina pengar när det inte finns nån ränta? Det byggs trots all osäkerhet och börsen, som brukar avsky osäkerhet, stiger till nya toppnivåer.

Vi får tacka och ta emot, jobba på och fakturera mera. En dag kommer verkligheten nog ifatt politikerna och därmed oss företagare. Men det ser ut att bli nästa regerings huvudvärk.

Investera och satsa, men med hängslen, livrem och en stark hjälm. Det kan bli en hård landning, om inte förr så kring 2022, när nästa regering måste städa.

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades onsdag den 21 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste