använd ej" /> De testar lignin i asfalt - Entreprenadaktuellt

De testar lignin i asfalt

Tillsammans med Stora Enso har Svevia testat det ligninbaserade bindemedlet Lineo i fält. Resultaten är lovande och Lineo kan i framtiden komma att ersätta en stor del av de oljebaserade bindemedlen i asfalt.

Med lignin som bindemedel i asfalt kan klimatpåverkan minskas markant. Svevia fick tillstånd av trafikverket att testa detta i praktiken vid beläggningsarbeten i Stockholmsområdet i september. Foto: Svevia

Under september har Svevia utfört beläggningsarbeten i Stockholmsområdet på totalt 15 kilometer väg. Under detta arbete har man på ett par hundra meter testat Stora Ensos produkt Lineo istället för bitumen som bindemedel för att minska asfaltens klimatpåverkan.

Minskas markant

- Asfalt består av sten och bitumen, som är en oljebaserad produkt. Om vi kan hitta något som kan ersätta bitumen som bindemedel i asfalten kan dess negativa klimatpåverkan minskas markant, säger Mattias Andersson, produktspecialist för asfalt på Svevia i ett pressmeddelande.

Asfalttillverkningen har redan börjat ställa om. Svevia uppger att man numera använder fossilfri olja och el från förnybara källor vid tillverkningen av asfalt, men Lineo kan bli nästa stora steg mot ett mer miljövänligt beläggningsarbete.

Något riktigt bra

Försöket med lignin som utfördes i september är Svevias första och hittils r man nöjd med resultaten.

- Ytan är jämn och homogen, det ska bli spännande att se vad som händer med asfalten nu i vinter med snöröjning och vårens töväder. Jag tror att asfalten kommer stå emot dessa påfrestningar och att vi är något riktigt bra på spåren, säger Mattias Andersson.

Vad är Lignin?

Lignin är en komplex, vegetabilisk polymer som finns i cellerna hos nästan alla landlevande växter. Det binder cellulosa och hemicellulosa och ger virket dess styvhet och motstånd mot röta. Näst efter cellulosa är det den största förnybara källan till kol som finns.

Användningsområden för lignin

Lignin har många olika tillämpningar inom en mängd olika industrier, bland annat fordon, byggnation, beläggningar, plast och läkemedel.

Förädlat lignin kan ersätta petroleumbaserade fenoler som används i hartser i plywood, OSB, fanerlaminat, papperslaminat och isoleringsmaterial. Andra framtida tillämpningsområden skulle kunna omfatta kolfibrer och kol för energilagring.

Källa: Stora Enso

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 21 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste