använd ej" /> Nya minigrävare från Bobcat - Entreprenadaktuellt

Nya minigrävare från Bobcat

I samband med införandet av steg 5 motorer passar bobcat på att lansera en helt ny serie minigrävare. Maskinerna är i viktklassen fem till sex ton och är enligt tillverkaren byggda med föraren i fokus.

Minigrävarna i Bobcats nya R2-serie har tysta steg 5 motorer, förbättrad förarmiljö och smart teknik i ett kompakt format. Foto: Bobcat

Bobcats nya R2-serie består av tre modeller som enligt företaget är väldigt mångsidiga och som kan utrustas med ny innovativ teknik som styrsystemet för tillbehör A-SAC eller automatisk bandspänning.

– Vi är glada att kunna presentera våra nya minigrävare i R2-serien. Designen har tagits fram i tätt samarbete med våra kunder vilket har gett både ett snyggt utseende och hög funktionalitet. Alla tre modeller erbjuder hög kapacitet, styrka och stabilitet i ett kompakt format, säger Robert Husar, produktchef för minigrävare hos Bobcat, i ett pressmeddelande.

Betydligt tystare

De två mindre modellerna, E50z och E55z är byggda med Bobcat så kallade ”Zero House Swing” med kort bakdel och inga utstickande detaljer utanför bandstället, vilket ska göra jobbet både lättare och säkrare vid arbeten nära fasader, väggar eller andra föremål.

Den större modellen, E60, är R2-seriens flaggskepp och har ett standardchassi med ett överhäng på 280 millimeter utanför bandstället och större, mera kraftfull motor.

Steg 5 motorerna i de nya grävmaskinerna är Bocats D18 och D24 motorer, där de två mindre modellerna är utrustade med D18 motorn. Förutom att motorerna uppfyller de senaste utsläppskraven är de enligt tillverkaren också betydligt tystare än sina föregångare, vilket har en positiv effekt på förarmiljön.

Inne i hytten

Förarmiljön är något som Bobcat satsat extra mycket på i den nya R2-serien. Bland annat har maskinerna stora dörröppningar, fotsteg med rejäla halkskydd, ergonomiska handtag för av- och påstigning samt en enkel mekanism för att öppna framrutan för bättre sikt eller luftcirkulation.

Inne i hytten finns det plats för både ben och huvud även för långa förare. Förarsätet är uppvärmt och har ett vadderat nackskydd för god komfort. Maskinernas klimatanläggning ska ge ett behagligt hyttklimat med både värme och kyla för alla årstider. Spakar, knappar och kontroller har en ergonomisk utformning och genomtänkt placering.

Känsliga delar

Som standard är grävmaskinerna i R2-serien utrustade med en fem tums skärm som samtidigt fungerar som instrumentpanel. Som tillval finns också en sju tums pekskärm med inbyggd radio och backkamera för ökad säkerhet.

Säkerheten är också i fokus när det gäller skydd av känsliga delar där Bobcat uppger att man varit extra noga med att skydda saker som hydraulrör- och slangar, lampor och cylindrar. Bland annat går det att få huvudarmens lyftcylinder inbyggd i lyftarmen för extra skydd. 

De första leveranserna av de nya minigrävarna i R2-serien beräknas ske i början av 2021. För att se en film med mer information kring grävmaskinerna, klicka här.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 26 oktober 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste