använd ej" /> Modell som ökar förståelsen för maskinunderhåll - Entreprenadaktuellt

Modell som ökar förståelsen för maskinunderhåll

Slitage på material och maskinutrustning samt höga underhållskostnader är ofta följden av en tuff arbetsmiljö i gruvor. Nu ska en ny underhållsmodell framtagen av forskare vid LTU underlätta materialval och därmed öka produktiviteten.

 

En ny underhållsmodell framtagen vid LTU ska öka produktiviteten i gruvor. Projektets slutgiltiga mål är att få fram ett prognosverktyg som kan användas av både konstruktörer och underhållsplanerare. Foto: Mostphotos


Forskare vid Luleå tekniska universitet har i projektet Harshwork tagit fram en modell som ska underlätta underhåll och materialval för gruvmaskiner. Ett av målen har varit att minska stopptider och öka produktiviteten. 

– Forskningen kommer ge möjlighet att optimera materialval och geometrier för förbättrad livslängd på industriell utrustning som exempelvis skopor som används vid lastning av malm. Om vi lyckas kan material och utrustning nyttjas betydligt längre och effektivare, underhållskostnader minskas samt produktionen öka, säger Pär Jonsén, professor vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande. 

Ökad förståelse

I studien har bland annat Bolidens lastare, en lingrävare, använts som ett beräkningsexempel i Aitikgruvan i Gällivare. Både malm och gråberg ger upphov till slitage på skopornas tänder, något som man i studien kunnat följa genom laserskanning. Med hjälp av det dataunderlaget har forskarna sedan kunnat bygga modeller över förloppet som bidragit till en större förståelse över hur materialet nöts ned. 

– Tidsförloppet är komplext men vi har fått bra korrelation mellan verkligheten, experiment och vår modell. Det bidrar starkt till förståelse för hur materialet uppför sig, förklarar Pär.

Samarbetspartners

Samarbetspartners i projektet är Boliden och LKAB samt sju andra partners i Finland och Spanien som forskarna fått kontakt med via finansiären och konsortiet, EIT RawMaterials.

Då möjligheterna för att få finansiering för tillämpad forskning inom just den här industribranschen är få, enligt Pär, så har finansieringen på 1,56 miljoner euro varit helt avgörande för att kunna ta projektet till industriell tillämpning. 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 03 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste