använd ej" /> Stora skillnader i VA-priser - Entreprenadaktuellt

Stora skillnader i VA-priser

Priser för vatten och avlopp har på ett år stigit med nästan fyra procent i landets kommuner. Men skillnaderna mellan kommunerna är stora, det visar en ny kartläggning av VA-priserna från Nils Holgerssongruppen. 

 

Sedan 2015 har VA-priset ökat med 14,6 procent, medan den allmänna prisutvecklingen endast har legat på 6,6 procent. Årets rapport visar även att cirka en fjärdedel av kommunerna lämnat taxan oförändrad samt att 14 kommuner sänkt taxan. 
Bild:  Mostphotos.com


Dyrast är priset för konsumenterna i Nordanstig kommun med årskostnad på 8 680 kronor medan Solna är billigast med drygt 1 640 kronor. Ökningen på VA-priserna har de senaste året ökat betydligt mer än inflationen, enligt Nils Holgerssongruppens senaste kartläggning. 

– Det finns ett investeringsbehov i många kommuner för att underhålla systemen för vatten och avlopp. Organisationen Svenskt Vatten konstaterar i en rapport att investeringsbehovet motsvarar en höjning på fyra procent per år. Trots det har priserna ökat med mer än tio procent i 38 kommuner, säger Hans Dahlin, ordförande Nils Holgerssongruppen, i ett pressmeddelande. 

Förutsägbarhet

Enligt kartläggningen varierar prisutvecklingen över landet stort och priset kan skifta från år till år i vissa kommuner. En ryckighet i prissättningen som behöver elimineras, enligt Hans Dahlin.  

– Det behövs en förutsägbarhet från år till år och eventuella höjningar bör göras över tid. En vattenräkning som plötsligt skenar kan bli en rejäl smäll för den enskilda plånboken. 

Klimatanpassning

Då fler skyfall med översvämningar och fler fall av akut vattenbrist till följd av klimatförändringar kommer ställa stora krav på en anpassning av Sveriges VA-nät, ses även en framtida höjning av avgifterna för hushållen. 

– Att VA-taxor ska täcka förbrukning, drift och underhåll är självklart. Och det är viktigt att VA-näten klimatanpassas. Men den stora frågan är hur kostnaderna för klimatanpassning av offentlig infrastruktur ska finansieras. Vi behöver en ordentlig diskussion om hur kostnaden för uppgraderingen av VA-systemen ska fördelas, säger Hans Dahlin.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 04 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste