Skånsk testbädd ska öka återvinningen av avfall

I höst startar Waste Identification Testbed, en ny skånsk testbädd som ska öka återvinningen av industriellt avfall. Sensorer och robotteknik ska förbättra förmågan att identifiera material i avfall, vilket man hoppas ska leda till att mer material kan återanvändas.

 

Ny teknik ska leda till att mer industriellt avfall kan återanvändas, hoppas grundarna av Waste Identification Testbed. Foto: Shutterstock


Testbädden fungerar som en öppen plattform där företag och forskare kan testa, jämföra och utvärdera olika typer av sensorer för identifikation av material i verklig miljö. Testerna sker med hjälp av OP Tekniks sorteringsrobot i en av Norrvidinges miljöanläggningar. Målet är att nya innovationer inom avfallssortering snabbare ska komma i användning och spridas. 

− Vi välkomnar denna typ av teknik till återvinningsindustrin där vi länge haft utmaningar inom just industriell sortering där bland annat materialidentifikationen har spelat in som en utmaning, säger Alfred Kulle, affärsområdeschef Recycling på Norrvidinge, i ett pressmeddelande.

Deltagande organisationer är Mobile Heights, Innovation Skåne, Invest i Skåne, Microsoft, Norrvidinge och OP Teknik. Projektet stöds av ett bidrag på 45 000 USD från Microsofts Datacenter Community Development-team och deras Community Environmental Sustainability-program. 

 

Pär Andersson
Frilans

Artikeln publicerades fredag den 06 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste