använd ej" /> Nytt tekniksamarbete ska förenkla - Entreprenadaktuellt

Nytt tekniksamarbete ska förenkla

SkyMap Innovations och Next One Technology har inlett ett samarbete för att förbättra ­arbetsflödet i bygg- och anläggningsprojekt. Detta genom att kombinera ett visualiseringsverktyg och ett verksamhetssystem.

 

I ett nytt pilotprojekt tillsammans med Marcussons Entreprenadteknik ska fördelarna med NEXT och SkyMap Portal testas på ett bygge i Linköping. Från vänster syns Oskar Hjertstedt (Next One Technology), Jonas Marcussons (Marcussons Entreprenadteknik) och Jon Bengtsson (SkyMap Innovations). 
Foto: Next One Technology


De två teknikerna som ska kopplas samman är SkyMap Portal, som använder drönarteknik för att skapa en digital bild av verkligheten i 3D, och NEXT som är ett molnbaserat affärssystem som ska hjälpa till att förenkla administrationen för entreprenad-, bygg- och serviceföretag. Genom att kombinera dessa två är målet att erbjuda en gemensam och smidig lösning för kunderna.  

Oskar Hjertstedt, affärsutvecklare på Next One Technology, är positiv över det nya samarbetet och den utökade digitaliseringen av byggbranschen. Så även Jon Bengtsson, vd på SkyMap Innovations, som säger sig vara övertygad som att samarbetet kommer att vara till stor nytta för kunderna.

Bra resultat

Just nu pågår ett pilotprojekt tillsammans med Marcussons Entreprenadteknik i Linköping, där det digitala samarbetet ska sättas på prov i ett lokalt byggprojekt som ska vara klart om 15 månader. 

– Så här långt är resultatet väldigt bra. Drönaren ger oss ett detaljerat ortofoto och punktmoln som vi sedan använder i visualiseringsverktyget i SkyMap Portal. Det ger oss en bra överblick och vi kan göra egenkontroller och följa framdriften i projektet säger Rickard Mohlin som är projektledare på Marcussons Entreprenadteknik, i ett pressmeddelande. 

Enligt Rickard har de med hjälp av tekniken redan upptäckt en differens på fem centimeter när de kontrollerat befintlig mark mot den digitala kopian av verkligheten.

–  Det kan låta lite, men i ett så här stort projekt innebär det ungefär 800 kubikmeter schakt som varken vi eller vår beställare räknat med. Fördelen är att vi enkelt kan dela den data vi samlat in med vår beställare genom att bjuda in dem i SkyMap Portal. På så vis kan vi titta på det tillsammans och få samma bild av situationen, och gemensamt ta beslut om vilken lösning vi ska välja, säger Rickard.

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 10 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste