Ny standard för ökad säkerhet

För ökad säkerhet erbjuder Engcon sitt låssystem QSC som standard på alla tilt­rotatorer med före­tagets styrsystem.

 

Nya låssystemet QSC uppfyller enligt Engcon alla nuvarande och kända kommande säkerhetsstandarder för säkra redskapsfästen. Från och med 1 oktober är det kostnadsfri standard på alla Engcons tiltrotatorer med styrsystemet DC2.
 Foto: Engcon


Detta innebär att det nuvarande systemet för att styra skoplåset under tiltrotatorn ersätts med Engcons standardiserade låspanel, som enligt tillverkaren ska ha tydliga och upplysta symboler som guidar förarens manövrar. Enligt Engcon förenklas och standardiseras på så vis handhavandet av skoplåset, oavsett märke eller modell på grävmaskinerna, vilket ska minska risken för tappade eller svängande redskap. 

För att ytterligare öka säkerheten går det inte att aktivera skoplåset under tiltrotatorn när skopan hänger i luften, något som Engcon menar är unikt för deras låslösning.

– Därmed reduceras den största risken, att en skopa eller redskap av misstag tappas från luften. Vilket potentiellt hindrar både skador och dödsfall, säger Martin Engström, produktchef på Engcon, i ett pressmeddelande. 

Det nya låssystemet, tillsammans med Engcons redskapsfäste Q-Safe, har även ett visuellt och audiellt varningssystem, som varnar med ljud och ljus om skopan kopplats felaktigt. Som tillval finns även en säkerhetsfunktion som låser grävmaskinens svängrörelser. 

– Sammanfattningsvis fortsätter vi standardisera för maximal säkerhet och för att förhindra onödiga olyckor som beror på misstag, stress eller felaktigt handhavande. Och inte nog med det, det kostar inget extra, avslutar Martin Engström.

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 11 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste