Stubbklipp som gör hela jobbet

Företaget AMAS Svenska AB har presenterar ett nytt stubbrytningsaggregat som inte bara lyfter upp stubben ur marken utan också klipper ner den till mindre flis. Aggregatet finns i två storlekar och passar grävmaskiner från 15–35 ton.

Den nya stubbklippen från VTN kan både bryta upp och sönderdela stubben på ett effektivt sätt. klippen finns i två storlekar och passar grävmaskiner mellan 15-35 ton. Foto: AMAS Svenska AB

Stubbar från barrträd som blir kvar efter skogsavverkning innehåller fortfarande mycket energi, något som kan tas tillvara på och utnyttjas.

– Det är dumt att lämna så mycket som 20% av ett träds energi kvar efter avverkning, bioenergi som kan utvinnas och är bättre ur klimatsynpunkt än fossila bränslen säger Magnus Uppsten på AMAS Svenska AB i ett pressmeddelande.

Hela stubben

Stubbklippen, som tillverkas av företaget VTN, är byggd i höghållfast stål av typen Hardox®, och dess käftar är utformade så att man enkelt ska få med sig hela stubben ur marken. Med en klippkniv kan stubben sedan sönderdelas för vidare bearbetning.

AMAS menar att det kan se våldsamt ut när man bryter upp stubbar ur marken, men att det egentligen är mer skonsamt än traditionell markberedning med harv.

Effektivt och skonsamt

– Man har länge sneglat på potentialen att ta vara på stubbarnas energi, många försök har gjorts med varierad framgång sedan 1970-talet, vi är glada att VTN har utvecklat ett koncept som är effektivt och skonsamt, det är ett välkommet verktyg som stärker oss som leverantör av återvinningsverktyg säger Ulf Dolfei, VD på AMAS Svenska AB.

Klippen från VTN finns i modellerna SC12 och SC21, som väger 1 210 respektive 2 100 kilo.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 13 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste