använd ej" /> Skyll inte offentliga misslyckanden på företagen - Entreprenadaktuellt

Skyll inte offentliga misslyckanden på företagen

Vi har i fyra år haft en svag regering som i mycket måste dansa efter lilla Miljöpartiets pipa för att överleva. I kombination med en svag opposition som efter senaste valet tappade C och L till den svaga regeringskonstellationen, har det blivit riktigt illa. Politiken misslyckas i många frågor och med styrningen av myndigheter.

 

När det inte går som man vill har man valet att styra upp det man misslyckats med eller att skylla på någon/något annat. Det förstnämnda är konstruktivt men jobbigt. Det sistnämnda är lätt, men skadligt.

Som företagare finns starka incitament att ta tjuren vid hornen och styra upp det som går fel. Som politiker eller tjänsteman med tilltro till lön som kommer tämligen oberoende av resultatet, är det lätt att falla för frestelsen och ta till den enkla retoriken: Det är något/någon annans fel.

Samhället har utvecklats fantastiskt efter införandet av kapitalismen. När vi frångick helstatlig förvaltning blev det en väldig fart på entreprenörskap och produktivitetsutveckling. Den ”naturlagen” gäller alltjämt. Därför är det synnerligen sorgligt att se hur drömmar om svunna tider och helstatlig förvaltning frekvent bubblar upp i debatten.

Främst i debatten om återförstat­lig­ande av förvaltningen är järnvägen, men till och med kommunalisering av jordbruk är högt på agendan i många kommuner.

Låt oss vara extremt tydliga: Det är INTE att det finns privata utförare i järnvägsunderhållet som skapar järnvägens problem. Det är undermålig styrning och upphandling från myndighet som ger ineffektivitet! Det blir inte maximalt effektivt med återförstatligande av underhåll och drift. Det blir maximalt effektivt med professionell styrning och upphandling.

På samma sätt löser inte kommunalisering av jordbruk utslagningen av svensk livsmedelsproduktion. Den slås ut på många håll som en direkt följd av förd politik.

Stå upp för det privata företagandets förträfflighet och skicka tillbaka effektiviserings-hemläxan dit den hör hemma: till myndigheterna och politikerna.

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades onsdag den 18 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste