Lyckade Oktoberdagar för Fredheim Maskin

Under det årliga arrangemanget Oktoberdagarna bjöd Fredheim Maskin på rekord i både bredd och tyngd. 65 maskiner på totalt 2500 ton visades upp under mässan som i år var mer digital än ­någonsin.

 

Krossverket Keestrack B7e är larvburet och har elektrisk drift, försörjd av det flyttbara motorpaketet eller direkt från nätet. Foto: Fredheim Maskin


Oktoberdagarna 2020 genomfördes den 22–24 oktober i norska Spydeberg, i anslutning till Fredheim Maskins anläggning. Företagets samtliga leverantörer fanns representerade och de omkring 200 besökarna kunde se bland annat stackläggare och kross- och sorterverk i arbete. 

− Det är viktigt för många att se våra ­maskiner i produktion och i verkligheten. Vissa gör affärer på plats där och då under mässan. Mässan är ett bra tillfälle att träffa leverantörer och utbyta erfarenheter, säger Erik Olausson på Fredheim Maskin AS.

Företagets satsning på att elektrifiera maskinkedjan var tydlig under mässan. Några av årets nyheter som visades upp var det eldrivna sorteringsverket Keestrack K5e, den eldrivna stackläggaren Keestrack S5e med batteri för att larva och rigga, stack­läggaren Telestack TC621REV som konverteras mellan elektrisk och hydraulisk drift samt den eldrivna käftkrossen Keestrack B5e, som Erik Olausson gärna framhåller extra.

− Det är en ny liten förkross som vi sålde ett exemplar av redan på torsdagen faktiskt. En produkt som har ­blivit väldigt positivt ­mottagen, säger han.

− Vi jobbar mycket med att utveckla eldriften och det visade vi upp på mässan. De som ligger längst fram i branschen är ute efter detta och det är bra både för ­miljön och för arbetsmiljön. Investeringen initialt är högre, men alla vinner på att maskinkedjan elektrifieras. Det är framtiden, helt klart, fortsätter Erik lausson.
 

En nyhet på mässan var larvförsedda konkrossen QH332 DDHS från Sandvik med tvådäckad hängsikt. 

Digital satsning

Oktoberdagarna arrangerades för elfte året i rad och behövde, som mycket annat detta år, anpassas efter pandemiläget. 

− Vi följde de norska myndigheternas rekommendationer och gjorde allting rätt. Det var det viktigaste för oss. I övrigt fungerade allt som ­vanligt med en jämn ström av besökare. Under lördagen hade vi fler besökare än tidigare år, men något mindre på torsdagen. Totalt var det en nedgång i antal besökare på kanske 25 procent och det var ungefär vad vi hade väntat oss, säger Erik Olausson.

En digital satsning med exempelvis förproducerade produktfilmer gjorde att intresserade som inte kunde vara på plats, kunde följa mässan hemifrån. 

− Vi har jobbat med det digitala under de tre senaste mässorna också, men aldrig i den här omfattningen. Det digitala blir allt viktigare, säger Erik Olausson.
 

Avtagbar motor från till exempel Keestrack B5e, B7e, H4e eller H6e. 

Bygger nytt lager

En viss nedgång i försäljningen under 2020 har gjort att Fredheim Maskin använder tiden till att investera och satsa inför framtiden. Bland annat byter man affärssystem, gör nya produktfilmer och nya maskinkataloger och bygger ett nytt lager på cirka 2300 kvadratmeter i Spydeberg.

− Där ska vi kunna lasta på och av bilar under tak. Det är en stor investering för oss. Nu är det en lite lugnare period och det blir något lättare för oss att hinna planera och för byggherrarna att hinna bygga. Vi har en liten nedgång på försäljning och verkstad och då passar vi på att stärka inför framtiden, säger Erik Olausson.

Han är nöjd med årets mässa och tycker att det viktigaste med en fysisk mässa är att få ett tillfälle att visa upp företagets maskiner i produktion.

− En grävmaskin kan du se på många ställen, medan våra maskiner ofta står i en bergtäkt som du inte kan komma in till hur som helst. Även om vi under 2020 inte har haft en lika stor ökning i försäljningen som under de senaste tio åren, ville vi inte vika ner oss och säga att vi tar ett steg tillbaka i år. Vi gjorde allt för att ­genomföra ­mässan och det gick bra, säger Erik Olausson.

 

Keestrack S5e, eldriven stackläggare med batteri för att larva och rigga, visades upp på mässan. 

 

Pär Andersson
Frilans

 

Artikeln publicerades fredag den 20 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste