använd ej" /> Prisade initiativ och utmärkelser i branschen - Entreprenadaktuellt

Prisade initiativ och utmärkelser i branschen

Många drivna företagare och inspirerande innovationer finns det i branschen. Här lyfter vi fram några som hyllats under hösten.

​Foto: Byggcheferna

Kajsa Hessel är Årets Samhällsbyggare

För sitt arbete att avskaffa macho­kulturen i byggbranschen med fokus på ledarskap har Kajsa Hessel, regionchef för Swecos installations­konsulter samt bland annat ordförande i Byggcheferna, ­tilldelats utmärkelsen Årets Samhällsbyggare 2020.­ Priset delas ut av den bransch­övergripande ideella ­nätverksorganisationen Samhällsbyggarna. 

Motivering: 

Kajsa Hessel är nyckel­person och ­drivande kraft i arbetet med att omvandla bygg­branschens inre kultur och yttre förtroende – från exkluderande machokultur till en inkluderande, innovativ, hållbar, spännande, schysst och säker bransch för alla.

Vikten av det ­arbetet blev inte minst ­tydligt i samband med metoo-­rörelsen och byggbranschens upprop #sistaspikenikistan 2017. Hon syns i medier och deltar i seminarier. Hon träffar riksdagspolitiker, generaldirektörer och gymnasieungdomar. Hon lyfter jämställdhetsfrågan på möten med branschens företagsledare – ofta som enda kvinna och utan ingenjörsbakgrund.

Som vägvisare mot en framtidsbransch där alla har samma möjlig­heter är Kajsa Hessel självklar vinnare av Årets ­samhällsbyggare 2020.

Foto: Stålbyggnadsinstitutet

Han tog hem Silverbalken

Stålbyggnadsinstitutets utmärkelse Silverbalken har delats ut för 46:e året i rad och gick i år till Markus Glaas för sin insats vid tillverkningen av den nya Slussbron. Som projektledare vid Skanska stål­teknik var Markus ansvarig när den nya bron byggde mellan Gamla stan och Södermalm i Stockholm. 

Motivering:

Markus Glaas tilldelas Silverbalken 2020 för att han under sin tjugoåriga karriär säkerställt att de mest avancerade stålbro­konstruktionerna i Sverige ­tillverkats och anlagts kvalitets­säkert och ­precist. Markus har redan varit ­delaktig i flera framstående och ­prisade projekt. Några exempel förutom Slussbron är gamla Årstabron, motorvägs­broarna vid Rotebro, järnvägs­broarna vid Tomteboda samt stålbron vid Stockholms stadshus. När såväl stora som små stålbro­projekt kräver speciella kunskaper och erfarenheter är det ofta Markus som får uppdraget. Som en av de yngsta vinnarna av Silverbalken genom tiderna visar han att till­växten av unga och duktiga ­brobyggare i Sverige är god. Det är med stor glädje som Stålbyggnadsinstitutet tilldelar 2020 års Silverbalk till Markus Glaas.
 

Foto: Företagarna

Tredjepris till grundaren av Mätrix

Fler unga inom bygg- och anläggningsbranschen prisas av Företagarna. Det är Evelina Nilsson som byggt upp företaget Mätrix, ett företag som tillhandahåller ­tjänster inom det mättekniska området till både privat och offentlig sektor under byggprocessens alla delar. Evelina tilldelas en tredjeplats i Årets Unga Företagare. 

Motivering: 

Med nyfikenhet och stort mod har denna unga företagare byggt upp sitt företag från grunden i en annars mansdominerad bransch. Hon har lyckats skapa ett företagsbygge som andas stabilitet och långsiktighet med kontinuerligt resultat. Denna finalist är en sann förebild som banat väg för andra. Stort grattis till årets tredjepristagare: Evelina Nilsson – Mätrix!

Foto: Byggcheferna

NCC-chef prisas för mångfaldsarbete

Anders Bürger är projekt­chef på NCC Building i Örebro och startade Projekt Respekt, ett förändringsarbete mot sexuella ­trakasserier på arbetsplatsen. Nu har han fått tagit emot ett årets Lars Bergqvist-stipendium om 60 000 kronor för ökad jämställdhet och mångfald inom samhälls­byggnad. Projektet som var ett lokalt initiativ genomförs nu vid samtliga arbetsplatser inom NCC Building Örebro/Värmland. 

Motivering: 

Projekt Respekt är ett framgångsrikt ­exempel på hur en verksamhet kan ta sig från policy­dokument till en levande arbets­kultur som i ord och handling speglar företagets värdegrund. En kultur där medarbetare vågar stå upp för de schyssta beteenden de kommit överens om. Projekt Respekt sätter fokus på vikten av lokalt drivna initiativ och ger ett konkret exempel som små och stora företag kan inspireras av.
 

Foto: Peab

ECO-betong får innovationspris 

Swerocks ECO-betong har tilldelats Nordbyggs Guldmedalj 2020. Ett pris som delas ut till innovativa produkter inom byggbranschen. Bakom priset står Nordbygg, ­tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst.

Motivering: 

”I ECO-Betong har delar av cementen ersatts av slagg, en restprodukt från stålindustrin vilket minskar koldioxidutsläppen från tillverkningen. Klimatförbättrad betong är resultatet av ett långsiktigt arbete med utveckling och implementering av ny teknik och nya tillsatser i bindemedlet. Användningen av slagg (och flygaska) är inte nytt men i Sverige har senaste revideringen av betongstandarderna möjliggjort den framtida utvecklingen av alternativa bindemedel och nya klimatförbättrade produkter. Eco-betong, klimatförbättrad betong, tjänar vårt framtida hållbara samhällsbyggande och förtjänar att uppmärksammas och spridas brett.”

 

Entreprenadaktuellt

 

Artikeln publicerades torsdag den 26 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste