Sandvik ansluter till SUM-projektet

Framtidens ­gruva­­ är koldioxidfri, di­g­­­­italiserad och autonom. Det menar LKAB som i ett samarbetsprojekt ska anlägga en test­anläggning för att utveckla ny teknik. Verkstadskoncernen Sandvik går nu in som ny partner i projektet.

 

SUM (Sustainable Underground Mining) är ett samarbetsprojekt initierat av LKAB med målet att sätta en ny världsstandard för gruvbrytning på stora djup. Foto: Fredric Alm/Alm & ME


I juni 2018 initierade LKAB ett industriellt utvecklingsprojekt tillsammans med ABB, Epiroc Combitech och Volvokoncernen med målet att sätta en ny världsstandard för hållbar gruvdrift på stora djup. I september 2020 lämnade Volvo samarbetet och Sandvik gick in som ny partner. 

− LKAB har använt automatiserad utrustning från Sandvik under lång tid och vi ser fram emot den här möjligheten att expandera vårt samarbete och introducera nya ledande lösningar som sätter industristandarden, säger Stefan Widing, vd och koncernchef för Sandvik, i ett pressmeddelande.

− LKAB behöver inom de närmaste åren ha en lösning på plats för att kunna bryta järnmalm på djup som närmar sig eller överstiger 2000 meter på ett kostnadseffektivt sätt och som samtidigt är säkert, autonomt, elektrifierat, digitaliserat och koldioxidfritt. För att klara det är samarbetet med andra ledande industriföretag avgörande. Sandviks långa erfarenhet och kunskap om fordonssystem under jord blir ett viktigt tillskott i det fortsatta arbetet, säger Jan Moström, LKAB:s vd och koncernchef.
 

Stefan Widing, vd och koncernchef för Sandvik. Foto: Sandvik

Möter framtidens krav

Projektet kallas SUM, Sustainable Underground Mining. LKAB menar att framtidens hållbara gruva ställer krav på nya styrsystem, ny och utvecklad gruvutrustning samt komplexa och effektiva ledningssystem som möter framtidens krav på en hållbar industri.

Med sina samarbetspartners kommer LKAB att anlägga en testanläggning där ny teknik ska utvecklas och testas i verklig gruvmiljö såväl som i en virtuell testgruva. Testbädden ska anläggas i LKAB:s underjordsgruva i Kiruna. Vissa tester kommer även att utföras i LKAB:s underjordsgruva i Malmberget. Målet med samarbetsprojektet är att hitta nya metoder och smartare lösningar för framtidens gruvdrift. Arbetet i testgruvorna hoppas man ska komma fram till bästa sättet att bygga ett effektivt och autonomt produktionssystem, som är koldioxidfritt och håller högsta tänkbara säkerhet när människor och autonoma maskiner arbetar sida vid sida. 

 

Pär Andersson
Frilans

Artikeln publicerades fredag den 27 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste