Gruvområde på kalfjället återställs

Mitt på kalfjället i Stekenjokk ligger Bolidens gamla gruvområden som runt 70- och 80-talen var som mest aktiv. Trots efterbehandling så har det visat sig svårt att återställa naturen runt gruvområdet. Nu utvecklas nya metoder för att återskapa vegetationen på platsen. 

 

Med nya metoder finns förhoppningar om att naturen ska återvända till Bolidens gamla gruvområde på kalfjället i Stekenjokk. Foto: Ecogain


Efter att gruvan i Stekenjokk lades ner har en efterbehandlingsplan följts för att återställa gruvområdet. Men det karga klimatet har gjort det svårt att återfå en naturlig vegetation, något som varit viktigt bland annat för Vilhelmina södra sameby. Att återskapa ett bra renbete är därför nu ett av målen med den nya efterbehandlingsplanen som Boliden tillsammans med Ecogain ligger bakom. 

Skalar upp försöken

Under 2020 har en efterbehandling av fem hektar inom det gamla gruvområdet planerats för att återställa området. För att utveckla nya metoder som fungerar vid storskalig efterbehandling i den här typen av miljö har man bland annat använt sig av lärdomar från tidigare småskaliga metodförsök. 

– Den största utmaningen har varit att skala upp de små försöken till något som kan utföras över stora fjäll­ytor. Föreställ dig konsten att få till en jämn sådd av kruståtel på en av Sveriges blåsigaste platser samtidigt som varje frö väger ynka 0,00043 gram, säger Linnea Forssén, projektledare Ecogain, i ett pressmeddelande.

En annan arbetsmiljö

Genom att först tillföra näring och sedan luckra upp markytan skapade experterna lämpliga groningspunkter. Trots att en del maskiner varit långt utanför sina vanliga arbetsmiljöer så har metoderna visat sig genomförbara. Nu hoppas man att området inom några år kommer att likna fjällheden i omgivningen. 

– Det känns roligt att få omsätta de erfarenheter och den kunskap vi samlat på oss under åren med försöksrutor till en mer fullskalig efterbehandling. Nu ser jag hoppfullt fram emot den uppföljning när vi slutligt ska utvärdera projektet, säger Andreas Vallmark, projektansvarig Boliden.

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades lördag den 28 november 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste