Nytt projekt för effektivare återvinning av emballageplast

Med syftet att ta fram ett effektivt insamlings- och återvinningssystem för emballageplast från bygg­industrin, har projektet CirEm steg 2 startat igång. I projektet ingår 15 olika aktörer från branschen.

 

Stor mängd emballageplast används inom byggindustrin för att skydda och hålla varor på plats.  I det nya projektet CirEm steg 2 är målet att utveckla ett mer effektivt system för återvinning och insamling av emballageplast. Foto:


Projektet CirEm steg 2, där CirEm står för cirkulär emballageplast, drog i gång i september och kommer pågå fram till sommaren 2022. Projektet är en fortsättning av en förstudie som drevs under 2019, och som visade att det finns en stor potential för att utveckla ett cirkulärt system för emballageplast.

– Vi på Optimera ser detta projekt som mycket viktigt. Vi ser att emballageplast skapar mycket avfall och kan vi vara med och påverka så att gammal emballageplast kan komma tillbaka till tillverkningsindustrin för att sen bli nya plastprodukter, så är det ett stort steg mot en bättre miljö, säger Henrik Björk, Sortimentsansvarig på Optimera, i ett pressmeddelande.

Insamling 

Deltagarna ska bland annat genomföra ett antal insamlingar av emballageplast. Insamlingsplatserna kommer väljas med syftet att visa bredden av olika arbetsplatser och deras olika utmaningar. 

– CirEm som projekt ligger helt rätt i tiden, särskilt nu med de nya insamlingskraven för bygg- och rivningsavfall som började gälla den 1 augusti 2020. För att det ska bli fart på utsortering av plast måste vi kunna visa att materialet kommer till nytta och verkligen blir nya produkter, säger Marianne Hedberg på Byggföretagen.

Testa och utvärdera

I projektet ska man även testa och utvärdera olika återvinningsalternativ, för att ta reda på när vilken metod passar bäst och vilka produkter som kan skapas av den återvunna plasten. Att ta fram förslag på och testa olika logistiklösningar samt utveckla cirkulära affärsmodeller kommer också vara delar av projektet. 

– Då vi har lång erfarenhet av att producera produkter av återvunnet material ser vi fram emot att kunna bidra som deltagare i CirEm steg 2 för att tillsammans med de andra parterna öka de insamlade volymerna i ett cirkulärt system för emballageplast, säger Magdalena Bengtsson på Trioplast AB.

 

CirEm steg 2

Projektet leds av Chalmers Industriteknik och finansieras av forskningsprogrammet Re:source. 

Parter i projektet är NCC, JM, Beijer Byggmaterial, Optimera, Polyplank, Castellum, Wingårdhs, Trioplast, Cargospace24, Bewi Synbra Circular, Byggföretagen, Ragn-sells, Kretslopp och Recycling i Sverige och Rise IVF. 

 

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 02 december 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste