Nya drönarregler träder i kraft

I somras skulle de nya EU-reglerna för användning av drönare trätt i kraft, men som mycket annat så påverkades även detta av coronapandemin. Införandet av de nya reglerna flyttades fram med sex månader, och träder nu i kraft i början av 2021.

Den 1 januari börjar nya EU-regler för drönare gälla. Men precis som tidigare gäller grundreglerna om att man inte får flyga utom synhåll, inte flyga högre än 120 meter utom i visa fall och inte heller flyga på ett sätt som kan vara farligt för andra. Foto: Mostphotos

Enligt Transportstyrelsen är bakgrunden till de nya reglerna, som börjar gälla första januari, att antalet drönare i luftrummet ökar, vilket ställer ökade krav på såväl utveckling av drönarna som säkerheten i luftrummet. Enligt myndigheten är de nya EU-reglerna relativt lika de regler som redan gäller i Sverige, men bland annat kommer drönarna nu delas in i kategorierna öppen, specifik och certifierad beroende på risknivå för flygning.

I och med de nya reglerna måste även alla operatörer som ansvarar för flygningar med drönare registrera sig hos Transportstyrelsen. Då tilldelas operatören, som kan vara en person eller en organisation, ett operatörs-Id som drönaren ska märkas med.

För drönarpiloter tillkommer krav på utbildning och avklarat kunskapstest som ger ett drönarkort. För drönare i den öppna kategorin sker utbildningen online på Transportstyrelsens hemsida, med start den fjärde januari.

Transportstyrelsens hemsida kan du även läsa fullständig information om de nya reglerna.

För drönare i den öppna klassen, som de flesta drönare ingår i, innebär de nya reglerna bland annat: 

Krav på kompetens. En drönarpilot måste skaffa sig drönarkort för att flyga med drönare. 

Registrering av drönaroperatören, den som ansvarar för flygningen.

En enskild drönare ska kunna identifieras på avstånd med en form av märkning. Det ska gå att fastställa drönarens geografiska position, höjd, hastighet och flygväg.

Drönare ska vara CE- och C-märkta.

Källa: Transportstyrelsen

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 04 december 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste