Här är Caterpillars nya grävmaskiner inför 2021

Maskintillverkaren Caterpillar avslutar året med att lansera ett stort antal nya grävmaskinsmodeller inför 2021. Bland annat släpper man en ny generation hjulgrävare samt både små och stora bandgrävare.   

Efter företagets satsning "Next Generation" för bandgrävare lanserar man nu också de tre första modellerna i sin nya generation hjulgrävare, med flera uppdateringar på drivlina, hydraulik och design där det också ingår en ny hytt. Foto: Caterpillar

Caterpillar satsar rejält och inför kommande år presenterar man inte mindre än sex nya modeller av band- och hjulgrävare på den europeiska marknaden.  

Den digitala lanseringen skedde via Youtube på kvällen den 30 november och berörde företagets nya hjulgrävargeneration bestående av de tre modellerna CAT M314, M316 och M318 samt de tre nya bandgrävarna Cat 313, 315 och 317.  

Fortsatt stort behov 

Caterpillar uppger att man inte låtit pandemin påverka utvecklingsarbetet, och att den nya serien hjulgrävmaskiner är ett viktigt steg framåt för företaget. 

–  Behovet av att utveckla och lansera nya, smarta effektiva och produktiva entreprenadmaskiner minskar inte av Corona-pandemin. Snarare tvärtom, det är kanske nu som de behövs ännu mer, säger Fredrik Forsman, produktchef för hjulgrävmaskiner vid Zeppelin Sverige, i ett pressmeddelande och fortsätter: 

– Vi ser att takten är fortsatt hög inom svenska infrastruktur- och byggprojekt och att svenska entreprenörer fortsatt har ett stort behov av att göra maskininvesteringar. Därför känns det extra roligt att officiellt kunna lansera de nya maskinmodellerna och flera av dem finns tillgängliga i Sverige redan nu.

Flera uppdateringar 

De tre modellerna i den nya hjulgrävargenerationen har 4,4 liters steg V motorer från Caterpillar med effekter från 148 till 174 hästkrafter, och innehåller enligt tillverkaren uppdateringar både när det gäller drivlina, hydraulik och design.  

Arbetsvikterna varierar, från 15–18 ton för den minsta modellen M314 till 17–20 ton för den största M318. Jämfört med tidigare generationer hjulgrävare uppger Caterpillar att de nya maskinerna har upp till 15 procent mer svängkraft, vilket ska ge ökad effektivitet och snabbhet i arbetet.  

När det gäller designen har maskinerna alla fått en ny hytt med uppdateringar för ökad komfort, lättare i- och urstigning, bättre sikt och lägre ljudnivå. Hytten har också fått en 10-tums färgskärm som fungerar som inställningsterminal för alla maskinens funktioner. På den svenska marknaden är maskinerna dessutom utrustade med moderna elspakar med möjlighet till förarunika inställningar.  

Caterpillar uppger också att de nya hjulgrävmaskinerna nu kommer förberedda och integrerade för företagets tiltrotatorer.  

Fullstora hytter 

När det gäller de nya bandgrävarna har de tre modellerna, som kompletterar Caterpillars nya bandgrävargeneration som lanserades för första gången 2018, arbetsvikter på 14 till 19 ton. De två mindre modellerna 313 och 315 har 3,6 liters Caterpillar motorer på 110 hästkrafter medan den större 317 har en 4,4 liters motor på 130 hästkrafter.  

För Caterpillar är kombinaitonen av kompaktgrävare med kort bakdel och fulltstor hytt är unik för de nya modellerna 313, 315 och 317. Foto: Caterpillar

Maskinerna har fullstora hytter med stora glasrutor för god sikt. Det avancerade hydraulsystemet ger enligt tillverkaren en god balans mellan styrka och effektivitet. Maskinerna har också en hög utrustningsnivå som standard, vilken bland annat innehåller system som vågsystem, grävsystem och e-fence. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 07 december 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste