Naturbruksgymnasium satsar på skoglig grävning

Genom en ny yrkesutgång med inriktning skoglig grävmaskinist breddar Svenljunga naturbruksgymnasium sin skogsutbildning. Tanken är både att locka fler elever till skolan och att tillgodose ett behov av kompetent arbetskraft i branschen.

Genom den nya yrkesutgången och vuxenutbildningen skoglig grävmaskinist på Svenljunga naturbruksgymnasium kan elever på skogsutbildningen bland annat lära sig mer om att bygga skogsbilvägar, gräva skogsdiken och markbereda. Foto: Björn Schubert

I samarbete med ett lokalt entreprenadföretag verksamt inom både skogsavverkning och skoglig grävning satsar naturbruksgymnasiet i Svenljunga på en ny yrkesutgång, där elever på gymnasiets skogsutbildning nu även kan välja skoglig grävmaskinist.

Behov i branschen

Tanken är att den nya yrkesutgången ska börja till hösten 2021, då också en ny vuxenutbildning på området startas.

– Det finns ett stort behov i branschen av personer med den här kompetensen och tack vare samarbetet får vi tillgång till både kunskap och anläggningar som gör det möjligt att starta utbildningen, säger Bo Grenabo Tapper, skolchef på Naturbruksförvaltningen i ett pressmeddelande.

Satsa mer

Skogsaktuellt har pratat med Peter nyman, rektor på Svenljunga naturbruksgymnasium som berättar lite mer om upplägget kring yrkesutgången skoglig grävmaskinist.

– Det är en ny yrkesutgång som vi inte haft på skolan innan som ligger under skogsbruksutbildningen. Från och med nästa år kommer alla elever läsa de grundläggande skogskurserna och lära sig köra skotare, men sedan byggs kurserna i den nya yrkesutgången på med mer teknik, service och grävmaskin, berättar han och fortsätter:

– Vi kommer ha ett spår där vi riktar in oss på grävmaskiner i skogen, så att man ska kunna bli duktig på markberedning, dikning, vägbyggen och liknande. De målen finns med i alla skogliga kurser redan nu men nu när vi har bestämt att vi ska ha den här nya yrkesutgången kan vi satsa mer på grävmaskinsbiten och gå mer på djupet i den inriktningen.

Långsiktigt samarbete

Han säger att inriktningen mot grävmaskiner i sig inte är något nytt inom naturbruksförvaltningen i Västra Götalandsregionen där gymnasieskolan ingår, men den är ny inom skogsinriktningen genom beslutet om den nya yrkesutgången som fattades den 25 november.

I samarbetsavtalet med den entreprenör som ska ingå i utbildningsarbetet ingår hyra av lokaler i nära anslutning till gymnasiet i Svenljunga, avtalet är skrivet på tio år så det är tydligt att man siktar på ett långsiktigt samarbete. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 07 december 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste