använd ej" /> Ökade konkurser men inte inom bygg - Entreprenadaktuellt

Ökade konkurser men inte inom bygg

Under november månad ökade antalet konkurser i flera branschsegment, men byggindustrin går mot strömmen. Ny statistik från UC visar att byggkonkurserna minskat med tre procent. 

 

Enligt ny statistik från UC har många privatpersoner passat på att renovera hemma under coronamånaderna, då de jobbat hemifrån, vilket kan ha haft en positiv inverkan på byggindustrin. Foto: mostphotos


Sedan i våras har det varit en positiv trend med minskande antal företagskonkurser i Sverige. UC:s statistik för november månad indikerar nu på ett trendbrott då konkurserna i flera branscher ökade under årets näst sista månad. 

Inom hotell- och restaurangbranschen ökade konkurserna med tolv procent i november, jämfört med ifjol och inom transportsektorn med 26 procent. Från partihandeln rapporteras en ökning med 16 procent. 

Däremot tillhör bygg­industrin samt även detaljhandeln de branscher som stått emot pandemin bra och i november minskade byggkonkurserna med tre procent, jämfört med samma månad ifjol. 

– Byggföretagen har inte upplevt någon konkursökning alls under 2020. Boendet har blivit än viktigare under pandemin och många småföretagare inom bygg har haft mycket att göra med om och tillbyggnader hos privatpersoner, avslutar Richard Damberg, ekonom på UC som ingår i Enento Group, i ett pressmeddelande. 

Sammantaget minskade konkurserna i hela landet med fyra procent i november jämfört med samma månad förra året. Enligt Richard Damberg har den svenska ekonomin i sin helhet klarat sig relativt bra under krisen.

– Under 2020 såg vi kraftiga konkurs­ökningar inom vissa branscher under mars, april och maj. Då gick många redan svaga bolag i konkurs. Fram tills i dag har vi sett en återhämtning bland konkurserna, men nu tycks den positiva trenden vara över. Även om läget är tufft just nu får vi inte glömma att pandemins ekonomiska effekter har begränsats till relativt få branscher. Ekonomin som helhet har klarat sig ganska bra. Exportindustrin och tjänstesektorn går förhållandevis bra och stödpaketen verkar ha hjälpt företagen, säger Richard Damberg.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 18 december 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste