Första spadtaget för reningsverket i Nora

Nu ska avlopps­reningsverket från 1950-talet i Nora bytas ut och ett nytt verk byggas, för att stå klart sommaren 2022. En satsning på drygt 150 miljoner kronor. 

 

Nora kommun bygger nytt reningsverk för att utveckla den infrastruktur för vatten och avlopp som byggdes upp från 1950-talet och framåt. Kommunalråden i Nora kommun; Tom Rymoen (M) och Solveig Oscarsson (S) tar de första spadtagen den 16 november. Foto: Susann Rickan


Den 16 november togs det första spadtaget för det nya reningsverket i Nora. Uppdragsgivare för byggandet är Nora kommun och byggnationen samt den kommande driften kommer skötas av Samhällsbyggnads-förbundet Bergslagen. 

– Att bygga det nya reningsverket är nog det långsiktigt mest avgörande beslut som jag varit med om i Nora kommunfullmäktige. Det kommer att göra skillnad för miljön under lång tid framöver, säger kommunstyrelsens ordförande Solveig Oscarsson (S), i ett pressmeddelande.

Det befintliga avloppsreningsverket byggdes på 1950-talet, men i takt med en ökad tillväxt och ökade krav på avlopps­rening har anläggningen byggts till och bytts ut till att bli den anläggning som finns i dag. Men när betongen nu är sliten och ett av bassänglocken har börjat sjunka och luta beslutade kommunen om ett nybygge. 

Det nya reningsverket ska möjliggöra för en växande kommun och att fler områden ska kunna anslutas till den kommunala avloppsreningen samtidigt som Hagbyåns och Norasjöns vattenkvalitet ska förbli hög. 

Uppdraget som getts till samhällsbyggnadsförbundet involverar lokala företag från Nora och Örebro och kommer drivas som ett partneringsprojekt, med Elva AB i Örebro som sammanhållande. En arbetsgrupp har under året som gått projekterat det nya verket och upphandlat ett byggföretag som ska genomföra bygget under hela år 2021 för att stå färdigt sommaren 2022. 

 

Kontrakterade företag vid uppstart

Elva processautomation AB (Totalentreprenör)

VAP VA-Projekt AB (Projektledning, projektering mark och geoteknik)

ASB i Mariestad AB (El-skåp)

Carigon Sverige AB (Mät och utsättning)

El & Automation i Nora AB (Installation och projektering av el)

Ingenjörsfirman Rörkraft AB (Samordnande projektör)

Kivelö geoteknik AB (Projektering spont)

MB Processautomation AB (Programmering av styrsystem)

Tuna Entreprenad AB (Mark- och byggentreprenör)

Sweco (Projektering luftbehandling och VS)

Byggstatik (Projektering A och K)

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades söndag den 20 december 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste