1 000 Alstor och fler ska det bli

Företaget Alstor i västsvenska Dingle firar 1 000 tillverkade miniskotare och går in i 2021 med rekordstor orderstock.
– Om tio år har vi nog tillverkat 1 000 till, säger Alstors vd Kristian Laurell.

Jubileumsmaskinen blev en 840 Pro med hytt, något som blivit allt vanligare hos Alstor som på senare år levererat allt fler maskiner till professionella användare och entreprenörer. Foto: Alstor

Det är ett stort steg för det lilla familjeföretaget Alstor, som började i en liten fabrikslokal i Dingle i Bohuslän, att ha tillverkat 1 000 maskiner och tanken var att det skulle firas storslaget med öppet hus och en jubileumsceremoni med många gäster. Men i den rådande pandemin fick man tänka om.

Stor milstolpe

– Vi hade drömt om 150 gäster men vi fick skala ner det till en fest för de anställda och den närmaste familjen. Det var jätteroligt att få göra en extra happening kring vår jubileumsmaskin, berättar Kristian Laurell för Skogsaktuellt. Det är en ruggigt stor milstolpe i vår historia.

Trots pandemin firades jubiléet med pompa och ståt, dock i mindre format med anställda och familj. Foto: Alstor

Trots att det varit ett konstigt år har företaget en fortsatt stor efterfrågan på sina små maskiner.

– Det har krävts en del extra planering för att få till materialflöden men försäljningen har gått riktigt bra och vi går in med en rekordstor orderstock i det nya året, säger Kristian.

Säljer ni fler maskiner med hytt nuförtiden?

– De senaste två till tre åren har det svängt över till en klar majoritet med hytt. Av de maskiner vi levererat i år har omkring 70 procent varit med hytt. Sedan är det fortfarande många som gillar öppenheten och flexibiliteten med den öppna hytten, förklarar Kristian.

Något extra

Motivlackeringen till Alstor nummer 1 000 passar arboristfirman som blir dess ägare perfekt. Foto: Alstor

När Skogsaktuellt pratar med Kristian sitter han i en lastbil i full färd med att leverera en ny maskin till en kund innan helgen. Innan jul ska också den svartlackade jubileumsmaskinen med guldfärgade stakar och motivlackerad motorhuv lämnas över till sin nya ägare, arboristfirman Arboteket, som köper sin andra Alstor.

– Motivlackeringen blev riktigt fräck. Vi brukar faktiskt göra något extra på var hundrade maskin, allt ifrån någon unik metalliclack till lite olika motivlack, men det här blev riktigt snyggt, säger Kristian.

Tusen till

Han berättar att företagets maskiner blivit allt mer uppskattade även av entreprenörer.

– Det känns häftigt att vi nu börjar komma in mer och mer hos proffskunderna. Det ställer i sin tur lite högre krav på komfort och kvalitet och det är roligt att vi lyckas leva upp till de förväntningarna.

Tillverkningen av Alstors maskiner sker i dag i upprustade och utökade lokaler där Kristian tror att företaget kan växa.

– De första tusen maskinerna tog 22 år, men till nästa tusen ska vi nog kunna halvera den takten. Om tio år, då jädrar har vi nog byggt tusen till skrattar Kristian.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 21 december 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste