använd ej" /> Smarta vattenmätare installeras i Skåne - Entreprenadaktuellt

Smarta vattenmätare installeras i Skåne

I ett nytt projekt kommer alla vatten­mätare i Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö bytas ut mot nya digitala ”smarta” mätare. Mätarna ska följa förbrukningen mer effektivt samt upptäcka och möjliggöra åtgärder av läckage tidigare. 

 

Installationen av vattenmätarna påbörjades under 2020 och senast 2030 ska alla mätare vara utbytta. 
Foto: VA SYD


Mätarna kommer enligt VA SYD vara centrala i arbetet med att på ett effektivt och datadrivet sätt kunna följa flöden, förbrukning och avvikelser i vattenledningsnätet samt bidra till att läckage upptäcks tidigare. Med de nya mätarna behöver fastighetsägare inte längre rapportera mätar­inställningen manuellt, och debitering kan därmed grunda sig på verklig förbrukning. Även kunder kommer kunna se och följa sin faktiska förbrukning. All data är krypterad och kommer lagras i VA SYD:s egna serverhallar för ökad datasäkerhet, och ingen tredjepartsleverantör kommer kunna se information från mätarna. 

– Projektet är unikt i sitt slag. Vi är inte först med att installera digitala vattenmätare, men vi är unika genom att vi lyft blicken för att se helheten i hur den här informationen ska användas för att säkra vattenleveransen både idag och i framtiden, säger Simon Granath, utvecklingsingenjör och projektledare på VA SYD, i ett pressmeddelande, där han tillägger:

– Det är en kostnadseffektiv lösning som inte låser oss till specifika tekniker eller program och det öppnar upp för arbetet som pågår i kommunerna kring den smarta staden. 

 

– Vatten är vårt viktigaste livsmedel som vi inte får slösa med och mer mätdata behövs för att vi ska kunna fatta bättre beslut på kort och lång sikt, säger Simon Granath, utvecklingsingenjör och projektledare på VA SYD. Foto: VA SYD

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 28 december 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste